IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин залага, че ще може да победи в дълга война на изтощение

Само времето ще покаже дали хазартът на руския държавен глава ще бъде печеливш за него

21:21 | 22.07.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин прави страшен залог - Русия ще победи в дълга война на изтощение в Украйна, смята бившитя директор на ЦРУ Уилям Бърнс, който е бивш посланик на САЩ в Русия. Според него Путин смята, че това е напълно постижимо - американците винаги страдат от дефицит на вниманието и някоя друга криза скоро ще привлече вниманието им.

Бърнс, който беше изпратен в Москва в края на миналата година, за да предупреди руските власти за последиците от инвазия в Украйна, залага от своя страна, че надеждите на руския държавен глава този път ще се провалят.

Кремъл не показва никакви признаци на отстъпление и властите са категорични, че ще постигнат целите си. Руският външен министър Сергей Лавров дори заяви, че целите на Москва ще се разширят - не само Донбас, но и южните части на страната, Запорожието и Херсон. Това означава руски контрол над 18% от територията на Украйна към 4,5-те процента, които Русия превзе през 2014 година с анексирането на Крим.

Ако Западът изпраща на Украйна повече оръжие с по-голям обсег, то и териториалните апетити на Русия ще растат, коментира още Лавров.

Посланието на Лавров е недвусмислено - колкото по-дълго продължава войната, толкова повече ще искаме, коментира Владислав Зубков, преподавател по международна история в Лондонското училище по икономика.

Досега САЩ са отпуснали 8 млрд. долара помощ за Украйна. Страната ще достави още четири системи за залпов огън HIMARS, които помагат на украинските военни да променят хода на военните действия.

Владимир Путин е убеден, че съдбата му е да възстанови Русия като велика сила, коментира още Уилям Бърнс. Според него той винаги е виждал в НАТО заплаха за плановете му, а разширяването на институцията на изток - опит да бъде отслабена и дори унищожена страната му.

Москва винаги е смятала Украйна и Грузия като част от сферата на нейно влияние. Затова и коментарите в последното десетилетие, че вратите на НАТО са отворени за тях, дразнеше руския държавен глава. През месеците на военната инвазия в Украйна той намираше различни оправдания за действията си, но напоследък все повече я представя като война със Запада, която ще реши бъдещето на глобалния политически ред, пише още Ройтерс.

Русия още може да разчита на приходите от продажбата на изкопаеми горива и суровини, Путин залага, че може бавно да сломи Украйна, причинявайки много болка на Запада, който така или иначе смята за упадъчен. Цената на този залог - най-важният в управлението на Владимир Путин, е огромна. Оценката на Бърнс е, че Русия е загубила около 15 хил. свои войници в Украйна. Вероятно загубите за Украйна са малко по-малки, но и двете страни не дават точни данни. И само времето може дали наистина Путин ще спечели в тази хазартна игра. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Само не разбрах как САЩ фалирват ? Ти поглеждал ли си цените на петрол и газ ? А дали си поглеждал кой произвежда най-много ГАЗ и ПЕТРОЛ в света ? То като гледаш само руска зоб измислена от ТАСС няма как да си "ентелигентен" :) Може да си извадиш пък и руска справка. Пак ще важи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Февруари месец ще разберем дали залогът му е бил правилен. Трима държавни глави в ЕС вече са "чао", и еврото се срина. Бих казал, че шансовете му са доста добри. Дали в казината приемат залози за изхода от войната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Чети я на руски ... най-достоверна е ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 1 година
Ватенка понеже вие пишете историята то е ясно че в историята ще остане че Путин губи войната - Вероятно след години ще четем в уикито - Путин загуби половин Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
...пооследен валс, сбогом любима....дребния скoт Пyттю потъва в тинята на историята. А хората му остават в тинята на живота, от която никога и не излязоха откакто съществува този коптор рашка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
Не. Защото който ги зоби вече ще е или фалирал, или издъхнал от изтощение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 1 година
а дали вие мисирките ше ни информирате дали е печеливш ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още