IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните банки в Русия са в ново търсене на персонал

Кредиторите започват да наемат, след като Москва блокира възможностите им да напуснат страната

14:07 | 21.07.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Руските подразделения на чуждестранни банки, като американската Citigroup и австрийската Raiffeisen Bank International, започнаха да търсят персонал, след като властите в Москва блокираха възможностите им да напуснат страната. Това съобщи БТА по информация на Ройтерс, позовавайки се на източници от бранша и агенция за подбор на персонал.

Западните банки в Москва започнаха да изтеглят своите чуждестранни служители, заемащи високи позиции, и да проучват начините за напускане на руския пазар, след като Кремъл започна инвазията си в Украйна.

Засилването на санкциите допълнително е ограничило възможностите им, казаха източници от бранша пред Ройтерс. Според тях Руската централна банка се е противопоставила на призивите да поеме управлението на местните бизнеси на чуждестранни банки отчасти заради риска, че това може да подтикне вложителите да изтеглят средствата си.

Миналата седмица заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев обяви, че Москва ще блокира продажбата на местни дъщерни дружества на чуждестранни банки, докато руските банки в чужбина не започнат да функционират нормално.

Чуждестранните банки са започнали да наемат хора, след като са разбрали, че няма да могат лесно да напуснат Русия, според един от източниците.

Raiffeisen Bank International публикува 276 обяви за работни места през юли, докато Citigroup търси кандидати за заемане на 84 свободни позиции в Русия, според данни на платформата за набиране на персонал Headhunter.

След коментарите на Моисеев персоналът на чуждестранните банки в Русия "въздъхна с облекчение", тъй като мнозина се опасяваха, че ще загубят работата си, ако чуждестранните банки решат да се изтеглят от страната, коментира източник от чуждестранна банка в Москва.

Чуждестранните банки са представлявали 11 на сто от общия руски банков капитал в края на 2021 г., сочат данни на Руската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
прочети статията, бе гууупак! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
v_tin
преди 1 година
Въх не думай, остават с отвращениеОвде парица е царица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Те останат ,но ще продължат бизнеса си с отвращение Така да знаеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Ау горките, Путин не ги остави да напуснат Мордор и те сега от немай къде ще продължат бизнеса си там, въпреки огромното си нежаление естествено. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още