Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Досега страните от ЕС дадоха милиарди заради енергийната криза, но има ли ефект?

Рекордните цени на газа тепърва ще се отразяват в сметките за енергия на европейските

Досега страните от ЕС дадоха милиарди заради енергийната криза, но има ли ефект?

Снимка: Bloomberg LP

Страните от ЕС отделят милиарди евро в опит да защитят потребителите от ефектите от енергийната криза и да сдържат общественото недоволство, но мерките изглежда ще се провалят, пише в анализ Ройтерс.

В почти всички страни от ЕС бяха предприети мерки за намаляване данък добавена стойност върху сделките с енергия, както и директни помощи за уязвимите домакинства. Но те бледнеят на фона на поскъпването на газа с 330% през 2021 година. Този ръст тепърва ще се усеща от домакинствата, тъй като има известно забавяне на отражението на цените на едро върху битовите сметки.

Повечето търговци хеджират цената на енергията за период между 6 и 9 месеца, тоест рекордните цени на газа тепърва ще се отразяват върху сметките на потребителите.

Още по темата

Нещо повече - мерките, които предприемат страните от ЕС, могат да покрият едва 1/4 от ръста на цените на енергията, коментират експертите на Bank of America. Според тях средно домакинствата в Западна Европа харчат средно по 1200 евро годишно за електроенергия и газ през 2020 година.

На базата на днешните цени на едро сметките се увеличават до 1850 евро, или с 54%.

Казахстан, където поскъпването на бензина предизвика масови протести, вероятно ще накара много европейски лидери да започнат да обмислят нови мерки за подкрепа на домакинствата. Франция, в която през април ще се проведат президентски избори, даже посочиха случващото се в Казахстан като една от причините за ограничаване на ръста на цената на тока до 4%.

Във Франция все още са пресни спомените от протестите на "жълтите жилетки" срещу плановете за повишаване на акцизите върху горивата през 2018 година. Проучване на общественото мнение, публикувано на 18 януари, показа, че 57% от французите държат на покупателната си способност много повече отколкото на социалната защита, сигурността, имиграцията и безработицата.

Експертите предупреждават, че цената на енергията вероятно ще бъде използвана в предизборната кампания.

Франция не е сама в битката със скъпия ток и газ. Една от първите европейски държави, предприели някакви действия в защита на потребителите беше Италия. От юли 2021 година досега страната е похарчила над 8 млрд. евро. Рим се готви да увеличи данъците за енергийните компании, които се облагодетелстват от скъпата енергия.

И въпреки това, прогнозите на енергийния регулатор в страната - Arera, сочат, че цената на електроенергията за домакинствата ще се повиши с над 50% през първото тримесечие на тази година. Цената на газа ще се повиши с 40 на сто.

Испания също предприе действия за намаляване на акцизи и други мерки, които първоначално трябваше да бъдат в действие до края на 2021 година. Правителството обаче удължи срокът им до май 2022 година.

Във Великобритания призивите са да се премахне изцяло ДДС върху енергията или да се ограничат някои от зелените такси. Според анализите цените на енергията ще направят 1,5 млн. домакинства в страната енергийно бедни, тоест изпитващи трудности да осигурят адекватно отопление на домовете си.

Това означава, че общо 6 млн. британски домакинства, или над 1/5 от всички в страната, ще бъдат в графа енергийно бедни.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Гочо, от кое село са те хванали? Ами толкова бяха сметките за ток и газ в Европа. Мои близки във Великобритания заплащаха до 100 паунда за месец ток, газ и вода. Толкова. А сега вероятно годишната сметка ще се вдигне на 2000 евро. За европейците не са чак толкова много пари, затова и никой не коментира или не протестира, както виждаш.
1
 
0
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Делянке я кажи коя е тая държава от Западна Европа дето разхода за ток и газ е 1200 евро годишно

Още от Анализи
По-добре образованите избиратели може и да не са от полза за демокрацията