Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Голяма фармацевтика, големи данни: защо фармацевтите искат вашите здравни досиетa

Изучаването на доказателства от реалния свят дава на производителите мощно средство за утвърждаване на стойността на техните лекарства

Голяма фармацевтика, големи данни: защо фармацевтите искат вашите здравни досиетa

Снимка: Архив Ройтерс

Производителите на лекарства се надпреварват да трупат здравни досиета на пациентите и да сключват сделки с технологични компании, тъй като анализите на големи данни (big data) започват да отключват информация за начина, по който лекарствата се представят в реалния свят.

Изучаването на доказателства от реалния свят дава на производителите мощно средство за утвърждаване на стойността на техните лекарства - нещо, което Roche искаше да използва със закупуването на Flatiron Health в началото на годината.

Половината от 1 800 клинични проучвания в света, включващи данни от реалния свят и от реалния живот от 2006 г. насам, са започнали през последните три години, като рекордните 300 са стартирали миналата година, пише Ройтерс.

Най-горещите области за такива изследвания включват рак, сърдечни заболявания и респираторни заболявания.

В исторически план е трудно да се разбере как работят лекарствата в рутинната клинична практика, но с появата на електронни медицински досиета, бази данни за застрахователни искове, фитнес часовници и дори социални медии - вече има изобилие от нови данни.

Възможността на компаниите да се докоснат до пациентите в реалния свят, които представляват по-широка извадка от обществото, отколкото сравнително тесния подбор, включен в традиционните проучвания, става все по-полезна, тъй като медицината става по-персонализирана.

Но също така това открива нов фронт в дебата за корпоративния достъп до лични данни в момент, когато технологичните гиганти Apple, Amazon и Alphabet се стремят да навлязат в здравната ниша.

Някои активисти и академици се притесняват, че тези данни ще бъдат използвани главно като търговски инструмент от фармацевти и може да навредят на неприкосновеността на личния живот на пациентите.

Още по темата

Изучаването на опита на милиони пациенти е особено важно при болести като рака, при които лекарите искат да знаят дали има по-голяма полза от употребата на определено лекарство при пациенти с много специфични туморни характеристики.

В случая със сделката с Flatiron Roche придоби фирма, която работи с 265 клиники за ракови заболявания в САЩ и шест големи академични изследователски центрове, което я превръща във водещ куратор на онкологичните доказателства. Roche, която вече притежава 12,6% от Flatiron, ще плати 1,9 млрд. долара за останалите.

Но интересът към такива данни от реалния свят далеч надхвърля раковите заболявания.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
1
 
8
red6 до: zelka007
преди 1 година
Няма профилна снимка
Защо се хабиш да обясняваш на тая латерна? Тя едно си знае...
0
 
1
 
7
khao до: zelka007
преди 1 година
Няма профилна снимка
аз бих казал че никой не го спира никога да не е болен :):) .. и така никога няма да им бъде клиент :)
Иначе идеята е страхотна и дано се случи !
4
 
7
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
"Нали знаете, че големите кретено-масонски фармацевтични корпорации няма как да регистрират печалби, ако няма болни хора..." - някой да те е спрял да регистрираш фармацевтична фирма и да произвеждаш лекарства и да ги подаряваш на хората :))) ... уникално неграмотен технически и финансово екземпляр си . имаш ли си на идея как се разработва лекарство, дори далечна идея ? какво е R&D department в голямите компании произвеждащи лекарства, а и не само във фармацията ? какви суми се инвестират в разработката на молекули ? колко (може да са стотици за даден проект) и какви (сигурно няма да можеш да им прочетеш специализациите и дипломите праввилно) хора работят на такива позиции ? че заплатите на такива специалисти понякога са колкото твоя годишен доход + имотите ти , ако имаш такива ... това е толкова сложен и наукоемък бизнес, силно регулиран от различни международни споразумения и правила + държавна регулация ... и понякога нищо не се получава :))) ... работят по някоя молекула 5-7-10 години и на клиничните изпитания се дънят , не е това което се очаква и/или има силни и/или неочаквани странични ефекти ... въобще и далечна представа си нямаш как се ценообразува фармацевтичен продукт :))) . а имам съмнение , че не знаеш как се ценообразува по принцип продукт за крайно потребление, какъвто и да е ... ама да повтаряш една и съща опорна точка те бива :))) , две мнения няма по въпроса .
1
 
7
 
5
преди 1 година
Кретено-масонският капитализъм е най-доброто за хората ;) Те постоянно мислят за вас.
1
 
13
 
4
преди 1 година
Затова храните са второ качество, а фармацевтичната индустрия ще се развива по плана Юнкер, защото България се очаква да бъде динамичен пазар.

Още от Анализи
Най-заможните в САЩ настояват за реформа на капиталистическата система