IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голяма фармацевтика, големи данни: защо фармацевтите искат вашите здравни досиетa

Изучаването на доказателства от реалния свят дава на производителите мощно средство за утвърждаване на стойността на техните лекарства

19:12 | 11.04.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Всички основни световни медицински компании вече разполагат с отдели, насочени към използването на данни от реалния свят за множество заболявания, а някои са завършили научни изследвания, използвайки информацията, за да стъпят в ключови области.

Те включват проучвания за диабет от AstraZeneca и Sanofi, съвместно изследване на Pfizer и Bristol-Myers Squibb за профилактика на инсулт и Takeda Pharmaceutical за заболяванията на червата.

„Става все по-скъпо да се правят традиционни изследвания, така че индустрията търси начини, по които да постигне подобни цели, като използва рутинно събрани данни", каза Пол Тейлър, експерт по здравна информатика в University College London.

„Това, което направи всичко това възможно, е растящата цифровизация на здравните досиета“, допълни той.

По-важното е, че световните регулаторни органи обръщат внимание на това. Комисарят Скот Готлиб от щатската Агенция за контрол на храните и лекарствата, регулатор на най-големия фармацевтичен пазар в света, вярва, че по-широкото използване на доказателства от реалния свят може да намали разходите за разработване на лекарства и да помогне на лекарите да направят по-добър медицински избор.

Но увеличаването на доказателствата от реалния свят повдига въпроси за достъпа до данни и неприкосновеността на личността на пациентите.

Амбициозна схема за обединяване на анонимни данни за пациентите на националната здравна служба на Великобритания (NHS) за академична и търговска употреба трябваше да бъде отменена през 2016 г. след протести както от пациенти, така и от лекари.

Миналата година британското болнично доверие беше накърнено от Службата на комисаря по информацията (Information Commissioner's Office) за злоупотреба с данни, след като предаде лична информация на около 1,6 милиона пациенти на компанията за изкуствен интелект Google DeepMind.

От отдела за иновативни лекарства на AstraZeneca, компания, сключила няколко сделки с технологични стартиращи фирми и пациентски групи за събиране на данни от реалния свят, признават, че гарантирането на неприкосновеността на личния живот е предизвикателство."Това е истински проблем, но не мислим, че е непреодолим", казаха от отдела пред Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Roche Северин Шван вярва, че данните са следващата граница за преодоляване пред фармацевтичния пазар. „Можем да имаме стратегическо предимство, като обединим диагностиката и фармацията с управлението на данните“, каза той в интервю през декември.

И все пак дори Roche не може да работи сам в този нов свят.

„Можете да имате голям дебат за данните на пациента, на правителството, на застрахователя, но едно нещо е сигурно, че фармацевтичната компания не ги притежава. Така че няма друг избор освен да се правят партньорства ", каза Шван.

С най-новата версия на iPhone с нова функция, позволяваща на потребителите да следят медицинските си данни, екипът на Amazon се обединява заедно с Berkshire Hathaway и JPMorgan Chase за нова здравна компания и многобройни стартиращи фирми с възможности за партньорство.

"Ще видите повече сделки", каза Сюзън Гарфийлд, партньор в консултантската компания EY в областта на биологичните науки. "Данните вече имат огромна стойност и в бъдеще ще имат все по-голяма. Въпросът е кой ще ги притежава. "

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Защо се хабиш да обясняваш на тая латерна? Тя едно си знае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 6 години
аз бих казал че никой не го спира никога да не е болен :):) .. и така никога няма да им бъде клиент :)Иначе идеята е страхотна и дано се случи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
zelka007
преди 6 години
"Нали знаете, че големите кретено-масонски фармацевтични корпорации няма как да регистрират печалби, ако няма болни хора..." - някой да те е спрял да регистрираш фармацевтична фирма и да произвеждаш лекарства и да ги подаряваш на хората :))) ... уникално неграмотен технически и финансово екземпляр си . имаш ли си на идея как се разработва лекарство, дори далечна идея ? какво е R&D department в голямите компании произвеждащи лекарства, а и не само във фармацията ? какви суми се инвестират в разработката на молекули ? колко (може да са стотици за даден проект) и какви (сигурно няма да можеш да им прочетеш специализациите и дипломите праввилно) хора работят на такива позиции ? че заплатите на такива специалисти понякога са колкото твоя годишен доход + имотите ти , ако имаш такива ... това е толкова сложен и наукоемък бизнес, силно регулиран от различни международни споразумения и правила + държавна регулация ... и понякога нищо не се получава :))) ... работят по някоя молекула 5-7-10 години и на клиничните изпитания се дънят , не е това което се очаква и/или има силни и/или неочаквани странични ефекти ... въобще и далечна представа си нямаш как се ценообразува фармацевтичен продукт :))) . а имам съмнение , че не знаеш как се ценообразува по принцип продукт за крайно потребление, какъвто и да е ... ама да повтаряш една и съща опорна точка те бива :))) , две мнения няма по въпроса .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
ABBA
преди 6 години
За едни Фармация, за други ФарМафия.Отдавна няма сериозно лекарство без съставка 50:50.Тази съставка, ако я дадеш на плъхове, 50% ще оцелеят, 50% - не.Пример: титановдиоксид.Пример: една от боите за оцветяване на Простамола, прави се от катран, канцерогенна.Пример: една от съставките на един парацетамол за деца - предизвиква гърчове и промени на ДНК (всичките тия неща са доказуеми - "преди употреба четете листовката" (т.е. никой не ви е виновен)).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
supertrader
преди 6 години
Ще ги искат и още как, от тези данни може да се извлече информация за полезността на техния бизнес и да лъсне истината. Затова по добре те да ги купят и манипулират че може да стане лошо за бизнеса им особенно с лекарствата за рак - те много успешно го" лекуват" и със сигурност им осигуряват сериозни приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още