Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Харченето на корпоративни пари може би е това, от което пазарът се нуждае

Това може да се окаже най-бързият път до нови рекорди за цената на акциите

Харченето на корпоративни пари може би е това, от което пазарът се нуждае

Снимка: Bloomberg L.P.

Плановете за най-големия бум на корпоративни разходи от над десетилетие може би са следващия двигател за новите рекорди на фондовия пазар.

Миналогодишната скромност сред компаниите дава път на тържествуващи инвестиции сред редица индустрии, водени от отварянето на икономиките, ниските лихви и държавната подкрепа. Този сигнал за увереност в бъдещето кара JPMorgan Chase & Co., State Street Global Markets и Invesco Ltd. да са оптимистично настроени, че инвеститорите в ценни книжа може да пожънат дори още по-голяма възвръщаемост от сегашната.

Последното проучване на Evercore ISI сред главни финансови директори показва, че плановете за капиталови разходи през тази година са в най-голям размер от 2002 г. насам. В Европа компаниите, с изключение на финансовите фирми и инвестиционните тръстове в недвижимо имущество, се очаква да дадат 467 млрд. евро през 2021 г. – най-много от 2007 г. и увеличение с 26% спрямо миналата година, показват данни на Bloomberg Intelligence. Различни индустрии – от автомобилите до комуналните услуги и технологиите, ще се възползват – зависи с кого разговаряте.

„Може да гледате на тези планове за увеличаване на капиталовите разходи донякъде като на сигнал за корпоративно здраве, като сигнал за оптимизъм за бъдещето на мениджмънта, което е положително за пазара“, посочва Мария Вейтмане, старши стратег към State Street Global Markets. „Пазарът възнаграждава компании, които продължават да инвестират“, допълва тя.

А доказателствата за това не са трудни за намиране. Кошница на Goldman Sachs с акции от S&P 500 с най-големи капиталови разходи и разходи за проучвания е нагоре с 26% тази година спрямо 16% за фирмите, изплащащи най-големи дивиденти.

И мениджърите си взимат бележка – делът на финансови директори в проучването на Evercore, които планират да спестят пари през втората половина на годината спада до 18% през юни от 37% година по-рано. В същото време 33% посочват, че ще инвестират в капиталови разходи спрямо 22% година преди това.

„Компаниите е вероятно да увеличат капиталовите разходи, за да компенсират за по-слабото инвестиране по време на пандемията“, посочва Кристина Хупър, главен стратег за международните пазари на Invesco.

Ценните книжа в Европа и САЩ се движат около рекордните си ръстове от средата на април и стратези на JPMorgan очакват по-високите корпоративни разходи да дадат на акциите тласък нагоре. Според тях разходите ги очаква силно възстановяване в рамките на новия инфраструктурен план на администрацията на Джо Байдън и на предстоящите плащания от спасителния фонд на Еврипейския съюз.

Кои сектори и индивидуални акции ще имат най-голям ръст още е обект на спорове. Според Вейтмане акциите, свързани с икономическия цикъл, като тези на компаниите от суровинния и индустриалния сектор, както и автомобилопроизводителите ще са потенциалните победители. За Кайди Менг от Bloomberg Intelligence пък секторите на комуналните услуги и телекомите ще са големите печеливши както в Европа, така и в САЩ.

Според Хупър от Invesco технологиите ще са най-големите печеливши. Apple планира 20% увеличение на инвестициите си в САЩ през следващите пет години, а Intel иска да увеличи капиталовите разходи с около 43% до 20 млрд. долара през 2021 г. В проучването на Evercore особено изпъкват плановете за инвестиции в информационни технологии. За Вейтмане особен успех ще имат фирмите за полупроводници предвид международния недостиг на чипове.

Според стратези на Barclays възстановяването е вероятно да бъде неравномерно, както и потенциалните печеливши от него. Те създадоха кошница европейски акции, които според тях ще отбележат най-голямо поскъпване. В нея влизат компанията за петролни услуги SBM Offshore NV, производителят на чипове Infineon Technologies AG, самолетопроизводителят Airbus SE и онлайн магазинът Ocado Group Plc. От началото на годината кошницата е нагоре със 17% спрямо 15% за общоевропейския индекс Stoxx 600.

Трябва обаче да се отбележи, че не всички планове за увеличаване на разходите се посрещат топло. Акциите на Vodafone Plc поевтиняха с близо 9% на 18 май, тъй като анализаторите се притесняваха, че високите капиталови разходи на телекома може да окажат натиск върху паричния поток. Разходните планове на Iliad SA също натежаха върху цената на акциите ѝ същия ден. Също и увеличаването на целта на BT Plc за оптична свързаност не се прие радушно.

Според портфолио стратега на New York Life Insurance Co. Лорън Гудуин някои инвестиционни проекти може да не завършат успешно, намалявайки парите на компанията, без да има генериращи приходи ползи.

И все пак във време, в което светът излиза от блокадите и прогнозите за печалби растат, инвеститорите предпочитат компании, които инвестират пари в собственото си развитие и мащаб.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Пригответе се да плащате повече в супермаркета