IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се опасяват от летен застой на Wall Street

С облекчаването на Covid-мерките се възстановява и икономиката, но след рязкото покачване на курсовете, може да последва по-слаба фаза

08:16 | 28.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Напоследък има много положителни новини за инвеститорите. На фона на ниската честота на заразяване на много места по света и напредъка във ваксинацията пандемията на коронавируса поне временно губи ужаса си - а икономиката отново набира скорост.

„Оставяме все повече и повече зад гърба си блокиранията“, казва експертът по потребителските данни Ролф Бюркл, когато институтът за пазарни изследвания GfK публикува индекса на потребителския климат в Германия. Настроението за покупки на германските потребители е на най-високото си ниво от август 2020 г.

„Именно изключително обнадеждаващите икономически сигнали, като последният за индекса на бизнес климата на ifo, продължават да генерират доверие сред инвеститорите в акции и да връщат купувачите обратно на пазара“, добави анализаторът Клаудия Винд от Landesbank Hessen-Thüringen (Helaba).

Въпреки това през последните няколко дни водещият германски индекс Dax се движеше само в диапазона между 15 400 и 15 600 пункта. След повишаването на курсовете през първата половина на годината очевидно вече по-доброто икономическо развитие вече е оценено на борсата. „Липсват импулси, които да изтласкат индексите в една посока в дългосрочен план“, подчертава Винд. В петък водещият германски индекс затвори на 15 608 пункта и така не успя да достигне рекордното си ниво от 15 803 пункта от средата на юни.

Делта вариантът и опасенията за инфлация може да спрат растежа

Това се дължи и на факта, че някои несигурности все още са актуални. Очаква се броят на заразените да нарасне отново през есента, тъй като значително по-заразният Делта вариант се разпространява и измества алфа варианта, който се разпространи в Европа по време на третата вълна. Новите мерки за ограничаване могат да забавят икономическото възстановяване.

Според Винд постоянните опасения относно инфлацията също помрачават настроенията на финансовите пазари. Основният въпрос зад всичко това е колко дълго ще продължи подкрепата на пазарите от страна на централните банки с тяхната разхлабена парична политика. Освен това съществува риск от по-слаба фаза на борсите през лятото и по време на ваканционния сезон.

От началото на годината Dax вече регистрира ръст от почти 14 процента. На Wall Street индексът на фондовия пазар S&P 500 дори достигна нов рекорд от 4286 пункта в петък.

Инвеститорите възприеха положително факта, че американският президент Джо Байдън успя да представи споразумение за инфраструктурния пакет за милиарди долари в четвъртък. Обемът на инвестиционния пакет не е толкова висок, колкото първоначално се надяваха демократите, но въпреки това Байдън обещава, че планът ще създаде множество нови работни места.

Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Бе то убо растеж, ама до кога и до колко, бре? Се пак Земята е една затворена система, а Марс и Луната все още са така далечнии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Бе то убо растеж, ама до кога и до колко, бре? Се пак Земята е една затворена система, а Марс и Луната все още са така далечнии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още