IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се опасяват от летен застой на Wall Street

С облекчаването на Covid-мерките се възстановява и икономиката, но след рязкото покачване на курсовете, може да последва по-слаба фаза

08:16 | 28.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Данните за пазара на труда и инфлацията са на фокус

В този контекст инвеститорите ще следят през следващата седмица и текущите данни за заетостта от САЩ, които ще бъдат публикувани в петък, За юни икономистът на Commerzbank Кристоф Балц очаква създаването на 600 000 работни места извън селското стопанство. Това означава, че все още липсват седем милиона работни места в сравнение с февруари 2020 г. Данните от частната американска агенция по заетостта ADP ще бъдат представени в сряда.

В Германия във вторник ще бъдат публикувани потребителските цени за юни. Данните за Европа ще последват в сряда. Инвеститорите ще обърнат специално внимание на тях именно поради дискусиите за повишената инфлация.

Но според Балц потребителите в еврозоната все още не са почувствали повишаване на цените, освен на по-скъпата енергия. По негово мнение базовата инфлация, т.е. инфлацията с изключение на нестабилните цени на енергията, храните и напитките, може да е спаднала до 0,8% през юни. Commerzbank очаква инфлацията, която включва всички стоки, да бъде 1,8% след 2,0% през май.

Едгар Уок, главен икономист в Metzler Asset Management, също има подобно очакване. Той подозира, че базовата инфлация в еврозоната вероятно ще остане на ниво от само около един процент. Така че това "не е голям риск", изчислява той.

Очевидно големите централни банки все още не виждат нужда от действия

Очевидно големите централни банки също не виждат нужда от действия. Английската централна банка наскоро потвърди основния лихвен процент от 0,1 процента и не промени целта на своите покупки на облигации. Председателят на Фед Джером Пауъл възнамерява да се придържа към курса си, докато „не бъде постигнат значителен напредък по отношение на ценовата стабилност и заетостта“, казва Уинд от Helaba. Обрат в лихвените проценти или намаляване на експанзивната парична политика на трите основни централни банки според нея не би трябвало да са теми поне до есента. 

С последното заседание на Федералния резерв на САЩ обаче Фед даде ясно да се разбере, че паричните власти са готови да реагират по подходящ начин на увеличаване на инфлационните рискове, добавя анализаторът на DZ Bank Биргит Хензелер: „Тъй като пандемията се поставя все повече под контрол, Федералният резерв не само ще обсъжда намаляване на покупките на облигации в близко бъдеще, а по-голямата част от участниците във FOMC биха могли да предвидят повишаване на ключовите ставки до края на 2023 г. Федералният комитет за открития пазар (FOMC) е органът във Федералния резерв, който отговаря за краткосрочните и дългосрочните действия по паричната политика.

Наскоро отчетените по-високите темпове на инфлация се дължат, наред с други неща, на факта, че суровините са поскъпнали. По-специално цената на петрола се повиши рязко. В момента барел северноморски сорт Брент е най-скъп от две години насам.

Ето защо си струва да се следят и предстоящите обсъждания на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и другите страни, свързани с нея. Анализаторът на Commerzbank Карстен Фрич казва: „Предполагаме, че ОПЕК ще реши през тази седмица да разшири отново производството на петрол“. Петролният пазар е напрегнат поради силното възстановяване на търсенето. Прекалено високите цени обаче могат да го потиснат.

През тази седмица няма много корпоративни новини. Шведската модна верига Hennes & Mauritz ще публикува полугодишните си данни в четвъртък. Междувременно Уолк от Metzler Asset Management очаква, че „прогнозите за приходите от Европа ще бъдат преразгледани допълнително през следващите месеци и че Европа може дори да навакса САЩ“.  По негово мнение това трябва да бъде подкрепено от силен индекс на бизнес климата на ЕК във вторник и силен индекс на мениджърите по покупки в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Бе то убо растеж, ама до кога и до колко, бре? Се пак Земята е една затворена система, а Марс и Луната все още са така далечнии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
Бе то убо растеж, ама до кога и до колко, бре? Се пак Земята е една затворена система, а Марс и Луната все още са така далечнии..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още