Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китай греши, че САЩ ги чака неизбежен упадък

Ако Америка остане демократична, свободна и отворена, тя има добри шансове да остане най-влиятелната държава в света задълго

Китай греши, че САЩ ги чака неизбежен упадък

Снимка: Bloomberg

Китайският елит е убеден, че САЩ са в необратим упадък. Това докладва Джуд Бланшет от Центъра за стратегически и международни изследвания, уважаван мозъчен тръст, базиран във Вашингтон. Това, което се случва в САЩ през последните години, особено в политиката, подкрепя тази перспектива.

Една стабилна либерална демокрация не би избрала Доналд Тръмп - човек, който няма всички необходими качества и способности - за национален лидер. Независимо от това, представата за упадък на САЩ е преувеличена. САЩ запазват големи активи, особено в икономиката, пише Мартин Улф за Financial Times.

В продължение на век и половина Америка е най-иновативната икономика в света. Това е в основата на нейната глобална сила и влияние. Как изглежда иновативната й сила днес обаче? Отговорът е: доста добре, въпреки конкуренцията от Китай.

Фондовите пазари са несъвършени, но стойността, която инвеститорите приписват на компаниите е най-малкото относително безпристрастна оценка на техните перспективи. В момента 7 от 10-те компании с най-голяма стойност в света и 14 от топ 20 са със седалище в САЩ.

Ако не беше петролната индустрия на Саудитска Арабия, петте най-ценни компании в света щяха да бъдат американски технологични гиганти: Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet и Facebook. Китай има две стойностни технологични компании: Tencent (на седма позиция) и Alibaba (на девета). Но това са единствените китайски компании в топ 20. Най-ценната европейска компания е LVMH - на 17-о място. И все пак LVMH е просто колекция от утвърдени луксозни марки. Това трябва да притеснява европейците.

Когато разглеждаме само технологичните компании, САЩ имат 12 в топ 20, а Китай (с Хонконг, но без Тайван) - 3. Има и две холандски компании, едната от които (ASML) е най-големият производител на машини, които правят интегрални схеми. Тайван е представен от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, най-големия производител в света на компютърни чипове, а Южна Корея - от Samsung Electronics.

Биологията е друг решаващ сектор за бъдещия просперитет. Тук има 7 европейски компании (с включени Швейцария и Великобритания) в топ 20. Но САЩ имат 7 в топ 10 и 11 от топ 20. Има и една австралийска и една японска компания, но няма китайска.

В обобщение, американските компании са доминиращи в световен мащаб, като почти всички най-ценни фирми извън САЩ са базирани в съюзнически страни.

Тази борсова класация очевидно изключва държавните китайски предприятия, както и нелистнатата Huawei, световен лидер в телекомуникационното оборудване. Китай претендира за лидерство в други области, особено високоскоростните железопътни линии, но произходът на тази технология е от другаде. Успехът на Китай в железопътния транспорт и няколко други области е по-скоро в скоростното и мащабно изграждане на инфраструктура.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
4
 
1
 
16
преди 1 месец
Няма профилна снимка
*** не схванаха, че първо трябва да мине времето на капитализма - не може директно от феодалния строй. Китай и Рашастан вече опитаха и не се получи :) Когато капитализма премине в комунизъм, те пак ще си останат мизерия и голи приказки.
2
 
6
 
15
kmilchev до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Доларът има дял от около 65-70% в търговията само, че ръстът на криптотранзакциите до 5-10 години ще расте и то много. Намалее ли доларът като дял до около 40-45% той ще стане много нестабилен и цялото това печатане на пари няма как да не носи последствия за стойността му тогава.
6
 
2
 
14
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това което пишеш е вярно, по принцип. За достоверност можеш да добавиш към цифрите по една нула - 50 или 500. От 5 до 50 години се очаква разпада на русия, защото тя е териториална империя. При технологичните и финансови империи каквато е САЩ, нещата са по-различни.
0
 
5
 
13
Grosss до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Опитват се да го заместят с цифрички,биткойните.
3
 
6
 
12
преди 1 месец
Няма никаква грешка,грешката е в главите на американците дето си мислят,че с необезпечени хартийки могат вечно да купат стоките и труда на целиятсвят.

Още от Анализи
Референдум постави под съмнение швейцарските климатични усилия