Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китай засега не печели коронавирусната пропагандна битка

Ако Пекин наистина иска да даде заявка за глобално лидерство, трябва да направи повече, за да помогне на развиващите се икономики да преодолеят кризата

Китай засега не печели коронавирусната пропагандна битка

Снимка: Bloomberg

Последната световна криза беше причина за издигането на Китай. В годините след краха през 2008 г. масивните стимули се превърнаха в основен двигател на глобалния растеж. Статутът на к омунистическата страна се повиши и тя разработи арсенал от аргументи срещу либералния, пазарно ориентиран, икономически и политически ред, който Западът отдавна насърчава.

Поне така много лидери в Пекин виждаха нещата. Така че не е изненадващо, че тези лидери сега ще се опитат да превърнат и тази нова криза в предимство, пише Михир Шарма за Bloomberg.

Тяхната задача обаче ще бъде много по-трудна, отколкото през 2008 г. - и не само защото много хора по света обвиняват за бързото разпространение на пандемията първоначалното потулване от китайското правителство на новините за коронавируса. При предишната криза Китай можеше да посочи западните страни и да каже: Те разрушиха глобалните финанси. Този път китайските лидери ще трябва да покажат, че сами са способни да оправят това, което е счупено. Те ще трябва да дадат положителна заявка за глобално лидерство.

Още по темата
Просто да се погрижат за нещата вкъщи вече няма да е достатъчно. След последната криза стимулите на Китай за 4 трлн. юана подкрепиха търсенето и вдигнаха цените на суровините до нови върхове в световен мащаб, поддържайки десетки по-слабо развити страни над водата. Натъпканите със стимули китайски компании бродят по света и инвестират в икономики, богати на суровини.

Днес Китай обаче има далеч по-малко пари за хвърляне. Според Bloomberg Economics, „в сравнение с предишни излишъци“ по време на последната криза, сега „трябва да очакваме Китай да предприеме по-премерен подход“.

По-лошото е, че тези подкрепени от стимулите разходи доведоха до неприятни последици: Китай вече е огромен и често скрит кредитор в някои от най-задлъжнелите страни по света, много от които са принудени от пандемията да избират „между смъртта и просрочването на дълга."

Това затруднява глобалните усилия за подпомагане на такива нации. Международният валутен фонд и Световната банка искат кредиторите временно да преустановят плащанията по отпуснатите от тях заеми. Това искат и финансовите министри от Африканския съюз. Директното облекчаване на дълговете обаче се усложнява от опасението, че всякакви плащания реално ще спасят китайските кредитори или ще защитят приходите на контролираните от Пекин китайски инвеститори в тези икономики. Миналата година държавният секретар на САЩ Майк Помпейо алармира, че евентуален пакет от МВФ за Пакистан не трябва да „спасява китайските облигационери или самия Китай“.

В известен смисъл това е далеч по-дълбока криза за развиващите се пазари от 2008 г. Мащабът на изтичане на капитали е стряскащ - 83 млрд. долара през март, според Института за международни финанси. Това идва в момент, когато, според Института, общото съотношение на дълга към БВП на развиващите се икономики е „на нов връх от 220% спрямо 147% през 2007 г.“. Истината е, че ние сме на ръба на най-тежката криза на развиващите се пазари в историята.

Това е моментът, в който развиващите се страни, които Пекин ухажваше с години, ще разберат дали Китай може да действа като истински световен лидер. Изпращането на самолет или два с маски няма да е достатъчно.

Ще спаси ли Китай затруднените задлъжнели държави от развиващия се свят? Дали ще им изкупи облигациите и ще им опрости дълга? Ще помоли ли разглезените си държавни компании да отпишат част от вземанията си и ще защити ли глобалните вериги за доставки на лекарства, защитни средства и фармацевтични продукти? Дали ще предостави гаранции по заеми за милиарди, като позволи на компаниите от развиващите се икономики да преминат към производство на обдишватели, маски и дезинфектанти? Ако не го стори, развиващият се свят ще си направи изводите.

Западните банки и международните институции все още не отговарят мащабно на нарастващата криза в развиващите се страни. Все още има шанс обаче те да отговорят на очакванията. Световната банка вече одобри 1,9 млрд. долара за спешно кредитиране, като 1 милиард от тях ще бъде насочен само към сектора на здравеопазването в Индия.

Ами китайският кредитен конкурент, Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции? Е, тя уреди първия си посткоронавирус заем - 355 милиона долара за инфраструктура в общественото здравеопазване на Пекин и Чунцин. Това изглежда доста лоша начална стъпка за институция с амбициите на световен хегемон.

Развиващият се свят може би е готов да пренебрегне ранния провал на китайското правителство с пандемията от Covid-19. Може би е игнорирал непохватните усилия на Китай да пренапише разказа за реакцията си на вируса и да популяризира конспиративни теории за произхода на пандемията. Трябва обаче да му бъде дадена основателна причина за това. Досега китайските лидери не предложиха нещо повече от изтъркани фрази и пропаганда.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
2
 
16
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Като гледам споровете по темата и се чудя - дали пък не съм пропуснал някой пасаж с който се обяснява как победата/загубата на Китай ще спре карантината и ще възроди икономиката в България. Или пък от печалбата/загубата на пропагандната война зависи кога ще има лекарство? И от това кой печели/губи пропагандата зависи кога ще се възстанови икономиката в България?
Пропагандата си е пропаганда - пара в озвучителното устройство на локомотива./Щях да напиша точната дума, но софтуера им я смята за нецензурна :)/
0
 
2
 
15
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Китайците спряха епидемията при тях. Обвиненията, че те били виновни, само замазват некадърността и неадекватността на западните "лидери". При това главно в главите на по-простите хора, на такива най-силно им действа пропагандата. Кредитите, които разни държавици са взимали от Китай, са проблем на държавиците. Ако нямат пари - ще дадат на китайците територии и инфраструктура. Братята американци на кого са опростили дългове, че да искат нещо такова от Китай?
Икономиката пак си беше съсипана и пак от западните умници, вируса беше само последния пирон в ковчега на множеството балони, държани живи с постоянното печатане на трилиони в западни валути.
Спада на петрола е мана небесна за китайците. Връщането на реалната икономика на запад е мираж, те така се местят огромни заводи, дето са строени 30-40 години. И като се преместят - кой ще работи там? За какви заплати? Каква ще е себестойността на продукцията и как ще издържи на китайската конкуренция, която няма да изчезне?
Китайците си плетат кошницата бавно и полека. Засега Китай не е "подавал заявка за световен лидер и хегемон". Автора по-добре да се моли и да не подава скоро, че такива размени на първото място обикновено свършват много зле.
А за развиващите се пазари на твърде малко (значими) хора им пука изобщо.
0
 
1
 
14
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Тази "статия" е пълна смешка.
0
 
2
 
13
ivan.kostov.39 до: Oбичам България
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ние няма да се възползваме, защото по нареждане от горе стоим запрени по домовете и държавата е под блокада. Кой ни е блокирал? Ами началниците на либералното ни правителство.........
2
 
3
 
12
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Късата ти е паметта? По време на ескалацията с митата на Тръмп редица компании се преместиха от Китай. Сега някои държави вече предлагат помощи са преместване на производство от Китай. Съседите на Китай са отворени са инвестиции и ще предлагат екстри... въпросът е ние дали ще се възползваме.

Още от Анализи
Защо Камала Харис може да се окаже неудобен залък за Тръмп?