Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Коронавирусът увеличава корпоративния дълг с рекордния 1 трлн. долара през 2020

Американските компании дължат почти половината от световния корпоративен дълг – 3,9 трлн. долара

Коронавирусът увеличава корпоративния дълг с рекордния 1 трлн. долара през 2020

Снимка: Getty

Компаниите по света ще поемат до 1 трлн. долара нов дълг през тази година в опит да стабилизират финансите си на фона на коронавирусната пандемия. Това показва ново проучване сред 900 водещи международни компании.

С този безпрецедентен ръст от 12% глобалният корпоративен дълг ще достигне сумата от 9,3 трлн. долара, съобщава Ройтерс. Това е поредното увеличение, което прибавя към натрупаните в предишни години задължения на фирми, някои от които дължат колкото средни по размер държави.

Още по темата

Миналата година налице бе 8-процентово увеличение, причинено от поредица сливания и придобивания, както и заради финансиране на обратни изкупувания на акции и отпускане на дивиденти. Тази година обаче причината е коренно различна.

„COVID промени всичко“, посочва Сет Мейер, портфолио мениджър на Janus Henderson, фирмата, която подготвя анализа за индекса на корпоративния дълг. „Сега въпросът е за запазването на капитал и изграждането на подсилени баланси“, посочва той.

От януари до май компаниите са заели от фондовия пазар 384 млрд. долара, като според Мейер последните седмици е достигнат нов рекорд за издаване на дълг от по-рискови фирми с нисък кредитен рейтинг.

Облигационните пазари приемаха само най-доверените си фирми през март, но отново отвориха широко врати за програмите за спешни покупки на дълг на централните банки, каквито имат Федералният резерв, Европейската централна банка и Японската централна банка.

Компаниите, включени в индекса, вече дължат с почти 40% повече спрямо 2014 г., като увеличаването на задълженията изпреварва с много ръста на печалбата.

Печалбата преди данъци на същата група от 900 компании е нараснала минимално - с 0,1% до 2,3 трлн. долара.

Американските компании дължат почти половината от световния корпоративен дълг – 3,9 трлн. долара, като при тях се наблюдава и най-голямото увеличение от последните пет години сред водещите икономики с изключение на Швейцария, където обаче имаше голяма вълна от сливания и придобивания.

Веднага след това се нарежда Германия със 762 млрд. долара. Тя също така е и дом на три от най-задлъжнелите компании в света. Тук е и първенецът Volkswagen, който дължи 129 млрд. долара – почти колкото държави като Южна Африка и Унгария.

В същото време една четвърт от компаниите в индекса нямат никакви задължения, а някои от тях дори имат значителни парични резерви. Най-големият в размер на 104 млрд. долара принадлежи на Alphabet.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Водещите технологични акции - по-скоро като дългосрочни облигации