Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Подготвена ли е Великобритания за миграционна вълна от Хонконг?

Без значение дали пристигащите ще са в долната или горната граница на очакваното от правителството, това ще доведе до социални и икономически промени

Подготвена ли е Великобритания за миграционна вълна от Хонконг?

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: архив Ройтерс

Предложението на британския премиер Борис Джонсън на път към гражданство на милиони хонконгци в отговор на наложения от Пекин закон за националната сигурност на бившата британска територия е едно от главните му изявления за външната политика на Великобритания след Brexit. Последиците от това обаче могат да се окажат изключително значими и лейбъристката партия предупреждава, че консервативното правителство трябва да направи повече, за да се подготви.

Въпреки че не е ясно точно колко хора ще се възползват от новия визов маршрут, отворен в края на януари, потенциално стотици хиляди хора от един от най-динамичните градове в Азия могат да се насочат към нов живот във Великобритания, пише онлайн изданието Politico.eu.

Някои експерти говорят за миграционна вълна, която може да доведе до социална и икономическа промяна за Обединеното кралство в сходен мащаб с присъединяването на страните от Централна и Източна Европа към ЕС през 2004 г. Това предизвика преместването на около 600 хил. поляци и хиляди хора от други националности във Великобритания и други страни от ЕС за период от 7 години, като трансформира напълно пазара на труда, но и подхрани антиимиграционната политика, която изигра значителна роля на вота за Brexit.

Други прогнозират, че броят на хората, които ще дойдат от Хонконг, ще бъде значително по-нисък, но и в този случай ще има сериозно демографско влияние върху британската общност.

Още по темата
„Има огромна доза несигурност“, казва Алън Манинг, бивш председател на правителствения независим консултативен комитет по миграцията от 2016 до 2020 г. „Конкретно в този случай как ще се развие политическата ситуация в Хонконг, над която Великобритания няма власт… Много големият брой хора, които някои очакват, е наистина това, което бихте получили, ако в Хонконг има абсолютен срив и анархия. Това наистина е в ръцете на китайското правителство“, казва той пред изданието.

Икономически тласък

Централната оценка на Министерството на вътрешните работи е, че близо 300 хил. граждани на Хонконг ще поемат по новия визов маршрут през следващите пет години от общо 5,4 млн. души, които потенциално имат право да отидат да живеят трайно на Острова. Общо 2,9 млн. души са притежателите на британски отвъдморски паспорти, още 2,3 млн. души са техните съпрузи, съпруги и деца, както и още 187 хил. души на възраст от 18 до 23 г., които имат поне един родител с британски отвъдморски паспорт и също имат право да пристигнат във Великобритания.

Според Манинг реалната цифра на желаещите ще е в долния край на очакванията на британското външно министерство. „Бих бил много изненадан, ако броят на хората е сравним с присъединяването на страните от бившия Източен блок към ЕС“, посочва той.

Общият брой на допустимите по този визов път е значително по-малък от населението на източноевропейските държави, присъединили се към ЕС през 2004 г. „Тогава Великобритания изглеждаше привлекателна, защото тези страни бяха по-бедни“, казва още Манинг. „Хонконг е по-богата държава. Няма да го има този икономически тласък на миграцията“, прогнозира той.

Той прави и друго историческо сравнение – с миграцията на десетки хиляди граждани на Уганда и Кения в Обединеното кралство в края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век, когато много жители са изгонени заради местни наказателни политики. Ситуацията обаче пак е различна. Китай изглежда активно иска да предотврати напускането на хонконгци и всичко ще зависи от това дали значителен брой хора извън политиката и активистките кръгове започнат да оценяват живота в административната територия със специален статут като непоносим.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
5
 
7
Oбичам България до: Nemezanimavai
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Сълза за тях няма да пусна :-) винаги са ни "цакали" и са играли я с турци, я с гърци, я са ни посекли, за да наранят руснаците...
2
 
3
 
6
Nemezanimavai до: Oбичам България
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Оня дето е бъркал в контакта така го наби на англичаните,дълго ще го помнят
2
 
3
 
5
Oбичам България до: дядя Вова
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Човек, какви нацисти те гонят :-) ВСВ свърши отдавна - сега мястото с най-много нацисти в света е Русия. Провери по CV-тата във Вагнер какви хора се търсят. Отвори няколко руски футболни форума и виж фенове с какви татуировки са и какво говорят за мигрантите в Москва. Въобще, нацисткото ядро в Русия е толкова голямо, че ако се разровиш малко ще забравиш опорните от соца.

За добро или за лошо, немците се *** и по ирония на съдбата това, за което се бориха се пази в Русия.

Иронията на съдбата.
1
 
4
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Така е. Говорим за технологична нация. Само могат да спечелят.
0
 
6
 
3
преди 1 месец
Намерили от какво да се притесняват.Трябва да се радват, ако повече хора от Хонконг дойдат в УК.Това са високообразовани , висококвалифицирани хора, много от тях ще са и с добър финансов статус.
Ако трябва от нещо да се притесняват, това е емиграцията от Нигерия,държава, която вече има над 200 млн население и чиито жители не покриват нито един от посочените по-горе характеристики на потенциалните емигранти от Хонконг.

Още от Анализи
Дейвид Камерън, най-големият лобист на Великобритания