IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвена ли е Великобритания за миграционна вълна от Хонконг?

Без значение дали пристигащите ще са в долната или горната граница на очакваното от правителството, това ще доведе до социални и икономически промени

21:39 | 01.03.21 г. 7
<p>
	Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: архив Ройтерс

„Незабавна заплаха“

Саймън Чън, основател на емигрантска общностна група хонконгци във Великобритания, посочва, че това дали неговите съграждани ще решат да отидат на Острова ще зависи от няколко фактора, сред които са възраст, политическо участие и перспективи за кариера. Той е съгласен с оценката на Министерството на вътрешните работи, че стотици хиляди хонконгци могат да пристигнат през следващите пет години.

По-младите хора на „фронтовата линия на продемократичните протести“ най-вероятно ще почувстват „непосредствена заплаха“, смята той. Много други „не са на първа линия, но са недоволни от политическата реалност в Хонконг“.

Групата на Чън е провела проучване сред 315 хонконгци и е установила, че тези, които са склонни да се преместят в Обединеното кралство, са предимно работещи професионалисти, често в области като финансовите услуги. Почти три четвърти са с висше образование.

Министерството на вътрешните работи е изчислило, че данъчните постъпления от новопостъпили, много от които вероятно работят в добре платени сектори, предполагат нетна полза за държавните финанси между 2,4 и 2,9 млрд. британски лири за период от пет години.

Според лейбъристите обаче правителството не прави достатъчно, за да подготви британското общество за пристигането на хонконгци и не улеснява използването на визовата програма за най-бедните сред тях. В писмо до министерството на жилищата, общностите и местното самоуправление, с което Politico разполага, трима министри казват, че „са все по-загрижени, че изглежда, че е направено малко или никакво планиране за интеграцията на притежателите на британски отвъдморски паспорти в британското общество“.

Писмото е подписано от Стивън Кинок, министър в сянка за Азия и Тихия океан, Холи Линч, министър на имиграцията в сянка, и Стив Рийд, държавен секретар в сянка за общностите и местното управление.

„Това е значително движение на хора, което предоставя много възможности, но също така и предизвикателства, които ще трябва да се управляват ефективно“, посочват те в писмото си и добавят, че правителството трябва да работи с местните власти, за да реши проблемите на хонконгските граждани при „уреждане, интегриране и достъп до пазар на труда и използване на обществени услуги“.

Освен ако правителството не намали финансовите бариери, маршрутът за виза за притежателите на британски отвъдморски паспорт от Хонконг ще бъде достъпен само „за богатите“, предупреждават лейбъристите. Те подчертават факта, че семейство от двама възрастни с две деца ще трябва да плати почти 16 хил. паунда предварително, за да отговори на определени изисквания.

Естеството на работата, която много мигранти от Хонконг вършат, и фактът, че ще дойдат от голям световен град, означава, че тези, които ще пристигнат на Острова, най-вероятно ще се установят в големите градски центрове и Лондон преди всичко. Според инвестиционната компания BuyAssociation, Ливърпул и Манчестър също привличат интереса на бъдещите мигранти от Хонконг.

Един от най-подходящите примери в тази посока е Ванкувър в Канада, който привлече стотици хиляди граждани на Хонконг при предаването на територията на Китай през 1997 г. Връзките, изградени с Канада от тази миграция, я превръщат в друга потенциална дестинация, заедно с Тайван, който оглавява проучване на списание Foreign Policy за предпочитаните дестинации на хонконгци, които биха напуснали дома си. Канада и Австралия отбелязват по-добър резултат в това проучване.

Според Чън Тайван ще е по-малко предпочитана дестинация заради напрежението с Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Сълза за тях няма да пусна :-) винаги са ни "цакали" и са играли я с турци, я с гърци, я са ни посекли, за да наранят руснаците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
Nemezanimavai
преди 3 години
Оня дето е бъркал в контакта така го наби на англичаните,дълго ще го помнят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Човек, какви нацисти те гонят :-) ВСВ свърши отдавна - сега мястото с най-много нацисти в света е Русия. Провери по CV-тата във Вагнер какви хора се търсят. Отвори няколко руски футболни форума и виж фенове с какви татуировки са и какво говорят за мигрантите в Москва. Въобще, нацисткото ядро в Русия е толкова голямо, че ако се разровиш малко ще забравиш опорните от соца. За добро или за лошо, немците се *** и по ирония на съдбата това, за което се бориха се пази в Русия. Иронията на съдбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Така е. Говорим за технологична нация. Само могат да спечелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
evlogi
преди 3 години
Намерили от какво да се притесняват.Трябва да се радват, ако повече хора от Хонконг дойдат в УК.Това са високообразовани , висококвалифицирани хора, много от тях ще са и с добър финансов статус.Ако трябва от нещо да се притесняват, това е емиграцията от Нигерия,държава, която вече има над 200 млн население и чиито жители не покриват нито един от посочените по-горе характеристики на потенциалните емигранти от Хонконг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Frosty
преди 3 години
Хубава прическа има Борката Джонсън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Подготвена ли е Великобритания за миграционна вълна от Хонконг? Тия не казаха ли? Авеее, ,може да додете за малко, *** си носете пари за престой.А и скоро от Украйна ще трябва да прибират нацистите,както едно време преди т.н. ВОСР прибирата всички руски революционери,дори на братчетт си рускио цар, кралят рече:гледай си фронтовете, тия главорези са за наша употреба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още