IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се нуждаят от ООН, която работи

Администрацията на Тръмп трябва да използва тазгодишното Общо събрание, за да промени подхода си

12:36 | 25.09.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Атаката срещу петролните съоръжения на Саудитска Арабия преди малко повече от седмица обеща да доминира дипломацията на високо ниво по време на тазгодишното Общо събрание на ООН. Тя обаче не е единственото нещо, за което трябва да се говори. Програмата на Съвета за сигурност вече беше изпълнена с кризи, включващи Северна Корея, Либия, Йемен, Венецуела, Афганистан и Демократична република Конго. Не трябва да се забравя и за съществуващата глобална заплаха, породена от изменението на климата, с която ООН ще се заеме на срещата на върха за действия в областта на климата тази седмица, пише Bloomberg.

Всички тези извънредни ситуации изискват международно сътрудничество и съвместни действия. САЩ имаха водеща роля в създаването на ООН точно с тази цел, но администрацията на Доналд Тръмп основно пасува. Тя трябва да осъзнае какво струва това пренебрежение на страната и света. Ударите по Саудитска Арабия може да помогнат за това. 

Игнорирането на ООН от Тръмп беше пълно. САЩ не разполагаха с потвърден постоянен представител към организацията от януари до този месец – един от най-дългите периоди в историята. САЩ се оттеглиха от Парижкото споразумение за климата, ръководения от ООН Глобален пакт за миграцията, ЮНЕСКО, Съвета за човешките права и Договора за търговия с оръжие към ООН, наред с други (на следващо място: възможно излизане от Световния пощенски съюз). Администрацията предложи драстични съкращения на мироопазващата и хуманитарната помощ на ООН. А генералният инспектор на Държавния департамент наскоро атакува бюрото, занимаващо се с делата на ООН за лошо управление.

Тази враждебност и нефункционалност затрудняват постигането на консенсус по спорните въпроси в ООН - провал, утежнен от караниците на Тръмп с Франция и Великобритания, обикновено съюзници на САЩ в Съвета за сигурност. Излишното разделение помрачи усилията за разрешаване на кризите в Либия и Венецуела, като неангажираността създаде вакуум, който Китай, наред с други, започна да запълва, подкопавайки влиянието на САЩ.

Не е нужно да е така. Кризата в Персийския залив е подходящ момент за възраждане на типа съгласувани действия на ООН, които могат да ограничат лошото поведение и да предотвратят по-големи конфликти. Приемането на резолюция на Съвета за сигурност, осъждаща действията на Иран, би било добро начало.

С вече потвърден постоянен представител и напускането на съветника за национална сигурност Джон Болтън, който критикуваше ООН, администрацията на Тръмп има шанс да промени своя по-широк подход. Новоназначеният посланик на САЩ в ООН Кели Крафт направи хитра първа стъпка, като се присъедини към Южна Африка в мисия на Съвета за сигурност в Южен Судан, където ООН поддържа вторите си по големина мироопазващи сили. Тя трябва също така да насърчи споделения интерес, който САЩ и Китай - двата най-големи донора на организацията – имат в превръщането на ООН в по-ефективна. Държавният секретар Майкъл Помпейо може да помогне, като разчисти бъркотията в Бюрото по въпросите на международните организации към Държавния департамент.

Въпреки всичките думи на Тръмп за "огромния потенциал” на ООН, е трудно да се повярва, че той някога би прегърнал изцяло жизненоважната работа на организацията относно изменението на климата, развитието и други глобални предизвикателства. Това ще трябва да изчака друга администрация.

И все пак кризата в Персийския залив е навременно напомняне за потенциала на ООН да охлажда геополитическите горещи точки, без да нанася вреди на силите на САЩ. Колкото и да е несъвършена ООН, тя помогна на своите членове да работят заедно. Ако президентът на САЩ иска да сключи по-добри сделки с Иран и Северна Корея, или да разреши кризи на места като Венецуела, той трябва да се събуди за възможността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
не всеки е готов да си жертва морала заради шепа стотинки и бизнес от партията ... и незнам що реши че там където ти ходиш, аз не мога да ида ... единственото е че няма как да стане по *** от теб, освен ако не претърп няква мозъчна травма. В много отношения моето семейство е по богато от твоето ! ... и на никой не му пожелавам (въпреки че ти си заслужаваш) да си гледа черните внуци по скайп в америка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Пропуснах - и ше чекам регулярно да ми превеждаш пенсията - като дойде време, шти дам детайли... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Еееххх, Смарти - тя мойта лудница - дай Боже всекиму... ;) Извинявай за ритърна ми, но и тази зима требва да посвърша туй-онуй и после ще си починете завинаги от мене... ;) Потрай още 3-4 месеца и после разливай акъл тука без обструкции. А аз ще се нанеса в лудницата и ще си разливам други работи... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 4 години
еххх, пак те пуснаха от лудницата, жалко! ... таман си бяхме починали месец и половина от бъртвежите ти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
ООН отдавна е завладяна от приматски държави, които са твърдо убедени, че на тоя свят само изостаналите с 10 000 години в човешкото си развитие имат "човешки права". Цялата дейност на тая организация в последните години потвърждава това - ООН погазва точно тези светли общочовешки принципи, които бе създадена да защитава - принципи, които бяха формулирани от "лошите бели мъже", принципи, изстрадани с десетки войни. Дадохме тези принципи на интелектуално и морално недораслите - и ето какво се случва.Ти му подай малкото си пръстченце - то ще ти отхапе ръката до рамото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 4 години
САЩ се нуждаят от нов СС на ООН, в който да влизат само те, Великобритания, Косово, Полша и Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още