Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Шест причини, поради които Германия бързо се нуждае от правителство

Разходите, позволяващи на властите да продължат своята работа, са разрешени, но в други области забавянето след изборите на 24 септември оказва влияние

Шест причини, поради които Германия бързо се нуждае от правителство

Германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си за преговори в централата на ГСДП. Снимка: Ройтерс

Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, нейните баварски съюзници от Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) бавно се придвижват към подновяване на голямата коалиция, която управлява страната от 2013 г. Но трудните преговори могат да приключат чак през март, ако бъдат успешни.

Дотогава Бундестагът не може да приеме нов федерален бюджет, а сегашните временни бюджетни разпоредби налагат ограничения върху това, което може да прави временното правителство, коментира DPA, цитирана от БТА.

Разходите, позволяващи на федералните власти да продължат своята работа и осигуряващи финансиране за вече започнати строителни проекти, са разрешени, но в други области забавянето след изборите на 24 септември оказва влияние.

Европа

Много инициативи в Европейския съюз остават висящи, след като най-многолюдната и най-силна в икономическо отношение държава членка е без действително правителство. Преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС за идното десетилетие трябва да започнат през втората половина на годината и е необходимо да бъде запълнена дупката, отваряща се от напускането на страна, която досега е имала водещ принос - Великобритания. 

Още по темата


Френският президент Еманюел Макрон все още чака отговор на предложенията за структурна реформа, които представи през есента, включително бюджет конкретно за еврозоната и назначаване на финансов министър на ЕС.

Изпращане на войски в чужбина

Несигурност има във връзка със седем мисии с участието на германски войски, включително в Афганистан и за борбата с екстремистката групировка "Ислямска държава".

Парламентарните разрешения за тези мисии изтичат. По тази причина Бундестагът прие тримесечно удължаване на седемте мисии през декември, за да даде сигурност както на войските, така и на съюзниците на Германия. Но не бяха взети решения за числеността на войските, тяхната екипировка или задължения. Този въпрос ще трябва да бъде уреден до края на март.

Инфраструктурни проекти

Германският бизнес е обезпокоен от забавянето на големи строителни проекти. Асоциацията на германската индустрия и конфедерацията на строителния сектор посочват в частност транспортните маршрути, широколентовата мрежа и енергийната система.

Изследователска дейност

Изследователските институти и учреждения, които зависят от държавно финансиране, започват да се оплакват от забавяния.

"Има забавяния не само в одобряването на нови проекти", заяви за ДПА говорителят на асоциация на 13 изследователски института Хуго Хемерле. "Има също така водещи проекти, получили положителна оценка още през юни 2017 г., които си чакат реда. Но нещата замряха, след като не може да бъде отпуснато финансиране." Това означава, че висококвалифициран персонал не може да получи заплащане.

Академичните среди в Германия също упражняват натиск. "Университетите чакат твърдо основно финансиране, позволяващо качествени подобрения за голям брой студенти", каза Хемерле.

Федерална полиция

Вътрешният министър Томас де Мезиер даде ясно да се разбере през ноември, че новите длъжности, планирани във федералните полицейски сили, не могат да бъдат създадени, без да бъде приет нов бюджет. Освен това са необходими подготвителни мерки, например изграждане на по-голям капацитет за обучение.

Говорейки за полицейското обучение, говорителят на вътрешното министерство Йоханес Димрот каза наскоро: "Напълно е ясно, че фактът, че разчитаме на временно бюджетно управление, оказва по-голямо въздействие и по този начин все повече води до определени трудности колкото по-дълго се проточва този процес."

Спорт

Обещанието на отиващото си правителство да бъдат отпуснати повече пари за спорт на най-високо ниво още не са изпълнени. Засега има финансиране само на равнището от 2017 г. Това означава, че не са одобрени допълнителни мерки, например тренировъчни лагери за подготовка за Летните олимпийски игри в Токио през 2020 г. А заради несигурната ситуация в Берлин не е взето окончателно решение за планираната нова структура на федералните спортни центрове. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Самоувереността на Орбан може да му изиграе лоша шега