IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соларните панели – обект на търговска война между Китай и останалия свят?

Субсидиите в сектора увеличават негодуванието на страните от Запада

08:02 | 18.01.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
Соларните панели – обект на търговска война между Китай и останалия свят?

Петият по големина соларен парк в Германия – изграден на летище Финов северно от Берлин от местна фирма с инвестиция от 58 млн. евро, е бил някога склад за съветски ядрени оръжия, а сега там има друго чуждо присъствие – на китайския производител на фотоволтаични панели Suntech Power Holdings, пише Ройтерс.

Само на 45 минути от парка има завод на германския производител на такива панели Conergy. Служител в парка разказва, че всички са били много изненадани, виждайки, че панелите са китайски, а не германски. От компанията Solarhybrid, която ръководила строителството на парка, посочват, че намаляването на субсидиите за сектора на възобновяемата енергия в Германия са ги принудили да използват китайски модули, за да могат да останат конкурентоспособни.

Германия от дълго време е световният двигател на соларната индустрия, като само през миналата година е добавила рекордните 8000 мегавата слънчева енергия към мрежата си, с което далеч задминава Италия, Япония и САЩ.

Защо тогава китайските производители се възползват от тази ситуация за сметка на конкурентите си от Европа и САЩ? На практика несъществуващи преди 10 години, сега китайските компании контролират две трети от производството на фотоволтаични панели, пазарът за които се оценява на 39 млрд. долара в световен мащаб.

Според критици на Китай това се дължи от една страна най-вече на щедрите субсидии, които секторът получава, а от друга – на ограниченията, които пречат на чужди компании да се конкурират за проекти в самия Китай. Освен това европейските и щатските субсидии за сектора целят да увеличат употребата на соларни панели, без значение кой ги произвежда. Китайските субсидии обаче помагат само на китайските производители, оплакват се западни компании.

Негодуванието на Запад расте. В момента Пекин обмисля планове да вложи до 1,5 трлн. долара в рамките на пет години за подкрепа на стратегически индустрии, включително алтернативна енергия, според източници на Ройтерс.

В същото време администрацията на президента на САЩ Барак Обама обмисля да подаде жалба пред Световната търговска организация (СТО) срещу Китай във връзка с държавната подкрепа за соларните компании в азиатската държава. Миналия месец пък САЩ се оплака пред СТО, че Китай незаконно подпомага производителите си на вятърна енергия. Възможно ли е да подготвя „зелена“ търговска война?

"Ние винаги се страхуваме от търговска война, затова не действаме. Китайците никога не се страхуват от търговска война, затова действат. Ето защо те ни побеждават в твърде много случаи на спорове за чиста енергия и други индустрии", смята сенаторът демократ от САЩ Шеръд Браун, чийто роден щат Охайо е център за производители на соларни панели като First Solar, който все още е сред топ компаниите в сектора.

"За десет години ние почти отстъпихме, тъй като се страхуваме, не искаме да разстройваме когото и да било. Всяка друга страна практикува търговия съгласно националните си интереси. Ние практикуваме търговия съгласно икономически учебник, който е оставял с 10 години", твърди Браун.

Засега отговорът на Берлин е по-сдържан, тъй като страната разчита на преговорите на ЕС с Китай за превъзмогване на търговските спорове. Ако обаче „тези разговори нямат успех, може да се обмисли уреждането на спора чрез СТО", заявява Йохен Хоман, зам.-министър на икономиката на Германия.

Подадената от САЩ жалба обвинява Китай в подпомагане на местната индустрия до степен, при която се създава пренасищане на пазара, което е свалило цените на панелите с 40% през 2009 г. и е изтикало от пазара щатските компании. Освен това САЩ обвиняват Пекин и в директно нарушаване на споразумението със СТО. Китайските компании обаче отхвърлят твърденията, че държавата им помага повече, отколкото го правят родните страни на западните им конкуренти.

Западните компании пък се аргументират, че субсидиите на Пекин всъщност не насърчават използването на фотоволтаични панели в Китай, за разлика от Германия например.

Тъй като нямат стимули да продават продукцията си на вътрешния пазар, китайските компании естествено я изнасят. „Китайското правителство не иска да купува или инсталира фотоволтаични панели на сегашните цени. То иска да използва западния пазар, за да създаде обем, който да смъкне цените, и, след като те са по-ниски, тогава Китай ще започне да купува“, смята Михаел Екхарт, президент на търговската група American Council on Renewable Energy.

В резултат на това, твърдят западните компании, те имат проблеми, някои дори фалират, докато китайските им конкуренти просперират. Споменатата в началото Suntech Power Holdings например в момента е най-голямата соларна компания в света по обем на продукцията.

За това може би наистина е помогнало китайското правителство. Докато германската Conergy е срещала големи трудности за получаване на кредит миналата година, Suntech е подписала споразумение с държавната банка China Development Bank през април, което й е дало достъп до 50 млрд. юана (7,3 млрд. долара) за финансиране на растежа на компанията.

Пекин не разкрива общата сума, която е вложил в соларния си сектор, но по думите на директори на китайски компании в сектора кредитните линии за тях само от China Development Bank са били за общо над 30 млрд. долара през 2010 г. Освен кредитните линии държавната помощ се изразява и в субсидии в брой, данъчни облекчения и нисколихвени заеми.

Китайските производители обаче отричат да имат предимство пред чуждестранните си конкуренти, подчертавайки, че компаниите по цял свят получават помощ от правителствата си.

На обвинението, че чуждестранните компании не са допуснати до китайския пазар, Пекин може да посочи щатската First Solar, която получи одобрение да инсталира свои панели в страната. First Solar произвежда тънкослойни слънчеви панели на най-ниската цена в света. През 2009 г. компанията стана първата – и засега единствена, чуждестранна фирма, спечелила договор в сектора в Китай.

Засега обаче не е обявена стартова дата за проекта, а през август Suntech отвори първата си производствена мощност в Аризона съвсем близо до главния офис на First Solar.

Според някои експерти в сектора, тъй като разходите за соларните панели падат бързо, то Китай може просто да протака какъвто и да било процес в СТО, докато местните компании не станат достатъчно силни, за да отстояват сами позициите си.

Това обаче е рискова игра за всички засегнати, пише Ройтерс. Ако САЩ подадат жалба и докажат, че Китай некоректно е подпомагал компаниите си, Вашингтон може "да отправи обвинение за размера на щетите, които се смята, че Китай са причинили", казва Карла Хилс, бивш търговски представител на САЩ. От друга страна обаче официално подадена жалба може да предизвика търговска война, което пък да създаде пречки в борбата с климатичните промени, подчертава китайската страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
lio58
преди 13 години
Трябва да се увеличава използването на възобновяеми източници, но не на всяка цена. Да се субсидира нашата индустрия за да овладее тези технологии е полезно. При сегашните закони обратно цялата икономика плаща по-високи цени на електроенергията за да се субсидират чужди производители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
Ами само малоу*ниците се изненадват вече за такива работи. Защото такива фирми като немската , а и хиляди още европейски, американски и японски в различни отрасли инвестираха последните 20 години в Китай, наливаха пари в тяхното производсто, строяха 50 на 50% с китайско участие заводи и фабрики, продаваха ноу хау...Китай от друга страна изучи млади специалисти-инженери, физици, химици...и сега това са подслествията...Боинг предупредиха Еърбъс да не правят завод в Китай, че до 10 години и седалки няма да могат да им продадат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
no-credit
преди 13 години
Китайското правителство не иска да купува или инсталира фотоволтаични панели на сегашните цени. То иска да използва западния пазар, за да създаде обем, който да смъкне цените, и, след като те са по-ниски, тогава Китай ще започне да купува----------------------------И нашето продажно правителство се включва в тази "игра" като готви закон, с който да гарантира свръхвисоки изкупни цени за слънчевата енергия за цели 25 (!!!) години напред. Пак не случихме на правителство и пак ще плащаме грешни пари на чужди "инвеститори". Мъкааа, мъка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
metody72
преди 13 години
към варна прав си, но мисля, че това няма как да се случва вечно и това се вижда все повече, а според мен всяка страна която се ориентира към възобновяеми енергиини източници ще бъде от страната на печелившите.И по повод печатането на доларчета , точно това продължава да обръща колата просто моментното задържане е резултат на повишаващо налягане, за съжаление когато това налягане избие ще стане адски трудно да се овладее ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
metody72
преди 13 години
Какъв е извода от тази статия за мен. Китай е страната която знае какво иска и явно как да го постигне, какво реват САЩ нали те "създадоха" така наречената пазарна икономика, а сега негодуват срещу тези които по добре се ориентират в създаващата се нова световна ситуация.Една от най-древните страни с най-силни традиций така или иначе ще стане водеща сила в света поради факта , че американците заедно с европеиците се самозабравиха и направиха всичко възможно селския производител да изчезне наред с увеличаващата се вредна индустрия водеики след себе си само екологични проблеми. Това е моето мнение и смятам, че колкото по бързо западното влияние бъде ограничено като мисли толкова по добре. Разбира се ако стане чудо и запада започне екстремна борба в полза на възобновяемите енергиини източници и тяхното лоялно насърчаване има шанс да запази водещата си роля в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
varna
преди 13 години
Пак ще се окаже, че американците са намерили лек срещу китайският протекционизъм в промишлеността, а и не само там. Печатат си доларите и плащат на Китай за произведеното. След това печатат дългови хартийки и ги дават на Китайците срещу долари. После пак плащат на китайчетата за произведеното. Ама дълговете им се увеличавали. Много важно!Ще напечатат доларчета и ще си го платят. В карайна сметка какво става - китайчетата работят на американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още