Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Втора шокова вълна залива икономиката на Китай

Отлагане и отказ на поръчки и забавени плащания свиват активността и продажбите

Втора шокова вълна залива икономиката на Китай

Снимка: Ruhani Kaur/Bloomberg

От миналата седмица имейли от чуждестранни клиенти пълнят входящата поща на експортния мениджър Грейс Гао, с които се отлагат поръчки и се задържа изпращането на стоки, или пък се иска гратисен период за плащане до два месеца, пише Bloomberg.

Фирмата на Гао - Shandong Pangu Industrial Co., произвежда инструменти, като чукове и оси, 60% от които се изнасят на европейския пазар. Тъй като коронавирусът Covid-19, тръгнал от Китай, в момента опустошава Европа, икономическият блокаж прекъсват поръчките точно когато китайските фабрики са готови да се изправят на крака.

„Това е пълен, драматичен обрат“, казва Гао. Тя изчислява, че продажбите за април и май ще се свият с поне 40% на годишна база.

Още по темата
„Миналия месец клиентите ни ни преследваха с въпроси дали ще си изпълним доставките. Този месец ни преследват със запитвания дали не може да отложим доставките, които са поръчали“, допълва тя.

Този модел изправя пред сериозен риск втората по големина икономика в света да поправи щетите от затварянето на предприятията, за да ограничи разпространението на вируса. Дори когато политиците, включително премиерът на Китай Ли Къцян, разговарят за възстановяване и въвеждат мерки за подкрепа, икономистите продължават да намаляват прогнозите си за растеж.

„Това определено е втората ударна вълна за китайската икономика“, казва Син Джаопен, икономист от Australia & New Zealand Banking Group. „Глобалното разпространение на вируса „ще повлияе на производството в Китай по два канала: прекъснати вериги за доставки и намаляващо външно търсене“, посочва Син.

Най-ранен израз на новия проблем ще се види от официалните данни за индустрията, които ще бъдат публикувани на 31 март. Тогава ще бъдат публикувани PMI индексите за месеца.

Все повече фирми съобщават, че отменените поръчки, несигурната логистика и забавеното плащане са се превърнали в сериозни проблеми. „Производителите се сблъскват с много случаи, в които задгранични клиенти съжаляват, че са направили поръчки, или пък стоките не могат да бъдат доставени заради затворените граници в много страни“, казва Донг Лю, Лю, вицепрезидент на Fujian Strait Textile Technology Co. в Югоизточен Китай. Фабриката му почти е възобновила пълния си капацитет, но се очертава сериозен спад на експортните поръчки.

Китай вече е изправен пред първото си тримесечно свиване от десетилетия и най-слабата година от 1976 г. насам, посочва Bloomberg. При най-лошия сценарий, установен от Bloomberg Economics, рецесиите в САЩ, еврозоната и Япония ще откъснат около 2,7 трилиона долара от глобалното производство, допълва медията.

Отмяната и отлагането на големи спортни събития също засегна китайските фабрики. „Седмица или две след завръщането си от китайската Нова година - от средата на февруари - започнахме да усещаме, че поръчките ни започват да намаляват“, казва Алис Дзен, чиято компания AQ Pins and Gifts Co. продава метални сувенири. Първо са отложени някои маратони в Япония, а след това събития в Европа и САЩ, за които е трябвало да се работи.

Фирмата изнася 100% от своите продукти и очакваше договор за доставка на Европейското първенство по футбол тази година, което беше отложено.

Още по темата

Текстилните фабрики по източното крайбрежие на Китай също са засегнати от анулиране на поръчки. Около три четвърти от компаниите там отчитат рязък спад на новите поръчки, 65% докладват и за отмяна на поръчки.

Заради карантината в повечето държави по света доставките стават все по-несигурни, а плащанията се бавят. Това е друга ситуация, която изнервя най-вече дребния бизнес, който няма резерви. „Трябва да запазим поръчките дори и след като сме ги изработили“, казва Яни Джоу, мениджър износ на компания производител на авточасти. „Като цяло нашите клиенти не могат да ни платят навреме, тъй като банките са затворени и всички си стоят у дома“, допълва Джоу.

Правителството реагира на възникващата криза, като се съсредоточава върху задържането на работниците дори и ако доходите им са намалени. Министерството на търговията на Китай признава, че някои поръчки за износ са отменени на фона на нарастващата външна несигурност и обещава да подкрепи износителите с данъчни отстъпки, застраховки и кредити. Правителството ще подкрепи компаниите за изграждане на складове и ще оптимизира митническото освобождаване, наред с други действия.

„Най-лошото тепърва предстои за износа и веригата за доставки,“ казва Лари Ху, главен икономист за Китай в Macquarie Group Ltd. „За цялата година износът на Китай лесно може да падне с 10% или вероятно повече“, допълва той.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

2
 
7
 
10
Dr. Vatnikov до: крас
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Айде поспри с тия глупости, как китайците строели болници за дни!
Изляха бетонова основа и разпънаха мобилни платформи от военния резерв, но пропагандата спусна опорката и най-безмозъчните папагали я подеха.
2
 
5
 
9
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ако някой си мисли, че Китай ще излезе самостоятелно от кризата, то нищо не разбира от иконимика.
Световната икономика е скачени съдове.
ЕС, САЩ и Китай заедно ще излязат от кризата. Може би в комбинация с Индия, Япония и Ю.Корея.
Останалите са твърде малки за да са структуроопределящи
4
 
6
 
8
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Китайците не ги мислете, ще се оправят. Там имат инженери, миньори, шивачки ако щете. Тук при нас в Европа и САЩ няма кой да обере черешите, защото всеки иска да е шефчи на водопад. Маски и ръкавици, че и кибрит не можем да произведем без китайско ноу-хау.
3
 
7
 
7
korn до: stefanstefanov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Направо ме разби с това гениално изказване.
5
 
4
 
6
stefanstefanov до: korn
преди 5 месеца
Толкова елементарно изказване и В.Божинов не би направил.

Още от Анализи
ЕЦБ започва основен преглед на водещата си програма за борба с коронакризата