IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска атака е убила организатор на „Ислямска държава“ в Афганистан

Остава неясно дали убитият член на „Ислямска държава“ е замесен конкретно в атентата на летището в Кабул от четвъртък

10:00 | 28.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&nbsp;Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка:  Al Drago/Bloomberg

Американските власти съобщиха, че е бил извършен удар с дрон срещу планировчик на афганистанското подразделение на „Ислямска държава“ в провинция Нангархар. Според първоначалните данни целта е била поразена, съобщава Bloomberg.

Операцията е в отговор на самоубийственото нападение на летището в Кабул в четвъртък, при което загинаха 169 афганистанци и 13 американски военни. Отговорност за атентата пое „Ислямска държава“, припомня БТА.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в четвъртък, че извършителите на нападението на летището не могат да се скрият и обеща да удари афганистанския клон на „Ислямска държава“. „Ние ще ви намерим и ще ви накараме да платите“, обеща американският президент.

При операцията, осъществена в петък е убито едно лице, каза капитан Уилям Ърбан, главен говорител на централното командване на САЩ. По думите му няма цивилни жертви.

Асошиейтед прес отбелязва, че остава неясно дали убитият член на „Ислямска държава“ е замесен конкретно в атентата на летището в четвъртък.

Междувременно големи тълпи от хора  продължават да се трупат на международното летище в Кабул въпреки предупрежденията за готвени нови нападения. Прозорецът за евакуиране на цивилни постепенно се затваря, тъй като много държави или вече прекъснаха, или са напът да прекъснат полетите си от страна по съображения за сигурност.

Байдън даде заявка да приключи американската евакуационна мисия в Афганистан и обеща да отмъсти на организаторите на нападението в Кабул с думите: „няма да простим, няма да забравим“.

Официален представител на талибаните заяви, че 75 афганистанци са били убити и около 150 ранени при прояви на насилие на летището. Според анонимен източник на „Асошиейтед прес“ броят на загиналите афганистанци е поне 95 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още