IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 60 души са загинали при 2 експлозии на летището в Кабул*

Според различни източници отговорността за атаките е на афганистанския клон на "Ислямска държава"

19:15 | 26.08.21 г.
<p>
	Дим се носи над летището &quot;Хамид Карзай&quot; в Кабул, Афганистан. <em>Снимка: EPA/AKHTER GULFAM</em></p>

Дим се носи над летището "Хамид Карзай" в Кабул, Афганистан. Снимка: EPA/AKHTER GULFAM

Пентагонът в четвъртък потвърди за две експлозии близо до международното летище „Хамид Карзай“ в столицата на Афганистан Кабул, съобщава CNBC.

Жертвите са над 60 души, сред които има и деца, както и четирима американски военни, допълват Ройтерс и CNN. Ранени са повече от 30 души.

Представител на талибаните е обявил на пресконференция, че има и голям брой ранени от групата, които са охранявали периметъра около летището.

Според източници на Ройтерс отговорност за атаката има афганистанският клон на „Ислямска държава“. Организацията е основана през 2015 г., но така и не изгради значителна сила в страната. Тя обаче се разширява в последно време в опит да се противопостави на талибаните, които според „Ислямска държава“ отхвърлят истинското учение за исляма. Много от бойците на този клон идват от Таджикистан, Узбекистан, Пакистан, като поддържат тесни връзки с ръководството на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак, пише Guardian.

Експлозията на източната порта на летището е в резултат на сложна атака, при която са загинали цивилни, включително и американски, съобщил е говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от CNBC.

Още една експлозия се е случила близо до хотел Baron недалеч от портата, допълва Кърби.

Около 5400 американски военнослужещи помагат при евакуацията в Кабул. Британците разполагат с около 1000 войници. Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че няма съобщения за жертви сред правителствения и военния персонал в Кабул след нападението.

Представител на Белия дом коментира пред NBC News, че президентът Джо Байдън и вицепрезидентът Камала Харис са информирани за ситуацията. Британският премиер Борис Джонсън също е информиран.

Посолството на САЩ в Кабул определя експлозията като „голяма“ и казва, че има съобщения и за стрелба. Мисията призовава американците да избягват района на летището в Кабул.

През последните 24 часа западните сили са евакуирали 13 400 души от Кабул с 91 полета на военни товарни самолети. От началото на масовата евакуация на 14 август приблизително 95 700 души са изведени с въздушен транспорт от Афганистан.

Около 101 300 души са евакуирани от края на юли, включително около 4500 американски граждани и техните семейства.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен коментира, че в страната остават до 1500 американци, които още не са евакуирани. По думите му от държавната администрация комуникират с повече от 1000 души на ден, за да определят дали все още искат да напуснат и да им бъдат дадени инструкции как да го направят.

Байдън предупреди, че удължаването на престоя в Афганистан носи сериозни рискове за чуждестранните войски и цивилни. По думите му клонът на терористичната организация „Ислямска държава“ в страната представлява все по-голяма заплаха за района на летището в Кабул.

Талибаните заявиха по-рано тази седмица, че групата вече няма да позволява на афганистански граждани да напускат страната с евакуационни полети, нито ще приемат удължаване на срока за изтегляне след края на месеца.

Евакуациите, извършени от чужди сили след 31 август, биха били „нарушение“ на обещанието на администрацията на Байдън да прекрати мисията на американската армия в страната.

* Актуализирана информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още