IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на ЦРУ се е срещнал с представители на талибаните в Кабул

САЩ все пак явно се опитват да удължат крайния срок за евакуацията на чуждестранни граждани и сътрудници

19:40 | 24.08.21 г.
<p>
	Хиляди афганистанци чакат в района на летището в Кабул, за да се опитат да напуснат страната. <em>Снимка: EPA/STRINGER</em></p>

Хиляди афганистанци чакат в района на летището в Кабул, за да се опитат да напуснат страната. Снимка: EPA/STRINGER

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал с представители на талибаните в Кабул, тъй като натискът върху президента на САЩ Джо Байдън да удължи евакуацията, ръководена от САЩ, от Афганистан и след 31 август се засилва.

Тайната среща със съоснователя на талибаните молла Абдул Гани Барадар се е състояла в афганистанската столица в понеделник, съобщава за Financial Times запознат източник, който е поискал анонимност.

Срещата се е състояла точно преди разговора на лидерите на Г-7 тази вечер, които ще настояват Байдън да поиска повече време за евакуацията на чуждестранни граждани и афганистански сътрудници и поддръжници на западните сили в страната.

Това е най-високата лична среща между представител на администрацията на Байдън и талибаните, откакто те взеха властта. Тя се случва в момент, в който западните съюзници натискат САЩ да постигнат споразумение с ислямистката група, за да продължи евакуацията и след края на този месец.

За срещата за първи път бе съобщено от Washington Post, подчертава медията.

ЦРУ отказва коментар по темата. Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, коментира пред репортери, че САЩ „се консултират с талибаните по всички аспекти на това, което се случва в момента в Кабул, включително и на летището“.

Съюзниците на САЩ са загрижени, че няма достатъчно време за евакуация на техните граждани и афганистански съюзници. Те предупреждават, че се увеличава рискът от атаки срещу войските и евакуираните на летището.

„С наближаването на крайния срок мисля, че е правилно да се каже, че рискът за сигурността се увеличава“, казва Бен Уолъс, британският министър на отбраната, пред Sky News. „Просто става все по-опасно, тъй като допълнителни групи и други терористични групи като „Ислямска държава“ също биха искали да преследват представителите на Запада на летището“, допълва той.

Байдън заяви в неделя, че "се надява" да спази крайния срок за изтегляне на всички американски войски от страната, докато говорител на талибаните в понеделник заяви пред Financial Times, че всяко забавяне ще бъде "нарушение". Въпреки че не изключва удължаването на срока, Съливан посочва, че Белият дом смята, че има още време преди 31 август „да се измъкнат всички американци [които] искат да напуснат страната“.

Несигурната ситуация на летището в Кабул подчертава границите на влиянието на Запада в Афганистан, откакто талибаните дойдоха на власт миналата седмица, след като започна изтеглянето на американските войски.

Десетки хиляди хора в момента се опитват да напуснат Афганистан, сред които има и афганистанци, които са работили със западните сили по време на 20-годишната операция, ръководена от САЩ. Много от тях се страхуват, че може да бъдат убити от талибаните, ако останат в родината си.

Във вторник американските военни осъществиха 37 полета, с които изведоха 12 700 души от страната за 24 часа. С полетите и на останалите държави, участвали в мисията в Афганистан, общо евакуираните стават 21 600 души, съобщава Белият дом. В Кабул обаче има хиляди хора, които чакат в района на летището.

Уолъс каза, че Великобритания е евакуирала над 8600 души от 14 август, включително около 2 хил. души през последните 24 часа. Обединеното кралство обеща да приеме 20 хил. афганистански бежанци съгласно новата схема за презаселване, обявена миналата седмица. Министерството на вътрешните работи на страната заяви, че очаква първите 5 хил. души да бъдат преместени във Великобритания през първата година от схемата.

Някои лидери на талибаните изразяват опасения заради броя хора, които са напуснали или искат да напуснат страната. Много от онези, които се качват на борда на полети, са сред най-образованите членове на населението, които трябва да поддържат икономиката и обществените услуги.

„Хората не трябва да напускат тази страна. Всички трябва да живеят тук и да допринасят за нея“, казва Халил-ур-Рахман Хакани, водещ талибански лидер, пред пакистански вестник. Впоследствие коментарите му бяха публикувани в Twitter от други членове на групировката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още