IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще използват пътнически самолети за евакуирани хора от Афганистан

Седем души са загинали при блъсканици на летището в Кабул в събота

17:57 | 22.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

САЩ съобщиха в неделя, че 18 пътнически самолета ще бъдат използвани в помощ за транспортирането на хора, които са били евакуирани от Афганистан, предава Ройтерс.

Ходът отразява затрудненията пред Вашингтон при провеждането на евакуацията на американски граждани и изложени на риск афганистанци след бързото завземане на властта от талибаните.

Самолетите няма да летят до Кабул, а ще бъдат използвани за превоз на хора, които вече са изведени от Афганистан, съобщи говорителят на Пентагона Джон Кърби. Той определи това като първа фаза в програмата, намеквайки, че може да бъдат използвани и още пътнически самолети.

American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines и Omni Air ще предоставят по три самолета, Hawaiian Airlines - два, а United Airlines - четири.

Представител на United Airlines заяви, че са били активизирани четири самолета Boeing 777-300, които превозват до около 400 пътници.

Това ще бъде едва третият път, в който САЩ активизират „Гражданска резервна авиационна флотилия“. Първият път беше по време на войната в Персийския залив (август 1990 – май 1991 г.), а след това и при подготовката и нашествието в Ирак (февруари 2002 – юни 2003 г.).

САЩ и други страни, включително Великобритания, изпратиха хиляди военни, за да ръководят евакуирането на чуждестранни граждани и уязвими афганистанци, но остават далеч от зони извън летището в Кабул.

Кърби съобщи в комюнике, че министерството на отбраната „не очаква големи последици за пътническите полети от активизацията“.

Ограниченият брой самолети е само един от проблемите пред евакуацията. Официални представители са притеснени от бавните действия на министерството на вътрешната сигурност и Държавния департамент.

Освен това има нарастващи опасения за сигурността в Кабул, където около 5800 военни защитават летището.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви в неделя, че САЩ имат „осигурен капацитет за безопасното преминаване през летището на голям брой американци“.

Миналата седмица американската армия използва три военни хеликоптера, за да транспортира 169 американци до летището в Кабул от сграда само на 200 м разстояние. Официални представители твърдят, че този тип операции се очаква да продължи.

В петък САЩ разшириха броя на локациите, където могат да бъдат изпратени евакуираните хора от Афганистан, включително Германия.

В неделя талибаните са стреляли във въздуха и са използвали палки, за да накарат хората да се редят подредено на опашки пред летището в Кабул, съобщиха очевидци, цитирани от Ройтерс. Това се случва ден след като седем души загинаха, премазани на входните пунктове.

Днес не се съобщава за сериозни инциденти. Британското министерство на отбраната информира, че седем афганистанци са загинали, смачкани от тълпите около летището в събота, докато хиляди хора опитваха отчаяно да напуснат страната.

„Условията на място остават изключително трудни, но правим всичко възможно да управляваме ситуацията колкото се може по-безопасно и сигурно“, допълни министерството в комюнике.

Представител на НАТО каза, че най-малко 20 души са били убити през последните седем дни в и около летището. Някои са били простреляни, а други са загинали при блъсканиците, разказват очевидци.

Представител на талибаните заяви в неделя, че „искаме пълна яснота за плана за напускане на чуждестранните сили“.

„Управлението на хаоса извън летището в Кабул е сложна задача“, каза представителят, пожелал да остане анонимен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още