IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън обещава: Ще ви върнем вкъщи

Президентът трябва да прояви решителност, тъй като е изправен пред първата голяма външнополитическа криза в мандата си

12:27 | 21.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

В края на най-тежката си седмица на поста до момента американският президент изглеждаше горд и уверен. Евакуационната мисия от Афганистан беше "най-големият, най-трудният въздушен транспорт" в историята, каза Джо Байдън. "И единствената страна, която е способна на това най-добро представяне, е САЩ". Във второто си обръщение по повод на кризата в Афганистан президентът на САЩ обеща на всички намиращи се по пътя за родината американци: „Ще ви върнем у дома. Като главнокомандващ мога да ви уверя, че ще мобилизирам всички ресурси“.

Пет дни след като талибаните нападнаха столицата на Афганистан Кабул, Байдън премина в офанзива: Вашингтон блокира притока на пари към талибаните и насрочи виртуална среща на върха на Г-7 за четвъртък. В рамките на дни 13 000 американски граждани и афганистански хуманитарни агенти бяха прехвърлени с военни самолети, плюс още няколко хиляди в чартърни самолети. Американската армия е осигурила летището в Кабул за момента, около 6000 американски войници ще останат в зоната на кризата дори след официалната крайна дата за изтегляне на 31 август. „Сега имаме задача: да приведем евакуацията до края", подчерта Байдън в петък.

Президентът трябва да прояви решителност, тъй като е изправен пред първата голяма външнополитическа криза. Тя бързо се превърна във вътрешнополитическа криза, тъй като Байдън е атакуван от всички лагери, както от демократите, така и от републиканската опозиция.

Трудно е да се предвиди как Афганистан ще повлияе на успеха на правителството му в дългосрочен план. В края на краищата външната политика често играе подчинена роля в предизборната кампания в САЩ и с изтеглянето на войските Байдън изпълни желанието на две трети от населението на САЩ. Но краткосрочните и средносрочните последици от катастрофата в Афганистан са опустошителни. За първи път от встъпването в длъжност рейтингът на одобрение на Байдън падна под 50%.

Посланието на Байдън за рестарт се износи

Според Брайън Гарднър, главен политически стратег в компанията за инвестиционни банки Stifel, Байдън в момента разочарова много хора - особено „алтернативни гласоподаватели, които отхвърлиха Доналд Тръмп през 2020 г. и избраха ценности като нормалност и компетентност“. Тези избиратели са „възпирани от хаоса в чужбина, ситуацията на границата с Мексико и вътрешнополитическите разправии“, каза Гарднър пред Handelsblatt. Ако Байдън не успее да ги убеди отново, за демократите ще бъде трудно да защитят мнозинството си в Конгреса на междинните избори през 2022 г.

Уебсайтът за анализи FiveThirtyEight заяви, че е твърде рано да се разбере въздействието на кризата в Афганистан. Но едно е ясно: Байдън вече беше "очукан" преди настъплението на талибаните и посланието му за рестарт е износено. Колко дълго ще продължи икономическият бум е несигурно предвид четвъртата вълна. Болниците в цялата страна се пълнят и дори деца сега се изпращат в интензивни отделения. Инфлацията и повишаването на цените причиняват несигурност. Освен това не е ясно дали Конгресът на САЩ ще успее да договори инфраструктурен пакет на стойност около един трилион през есента, както обеща Байдън.

В тази ситуация Афганистан изглежда действа като ускорител на кризата. Независимо от това в петък президентът почти не показа никакви признаци, че се притеснява от вълната от критики, с които Байдън се сблъска през последните няколко дни. Той се появи в богато украсената Източна стая на Белия дом, с двете си ръце върху пулта, с поглед, вперен в камерите. Той беше заобиколен от вицепрезидента Камала Харис и външния министър Антони Блинкен, и двамата в черни маски, почти неподвижни.

Байдън дори стигна дотам, че твърдеше, че западните съюзници не са раздразнени от прибързаното изтегляне от Афганистан. „Никой не поставя под въпрос доверието към нас. Точно обратното“, каза Байдън, който се обади по телефона на канцлера Ангела Меркел, премиера на Великобритания Борис Джонсън и френския президент Еманюел Макрон през последните няколко дни.

И все пак решителността в Белия дом трудно се вписва в мъчителната реалност. Разпространиха се изображения на хора, прилепнали в излитащи самолети и падащи до смърт от корпусите военни самолети. Съвсем наскоро цял свят обиколи сцена, в която афганистанските родители предадоха бебето си през ограда от бодлива тел в ръцете на американски войници с надеждата то да бъде спасено. Освен това има съобщения, че хиляди американски граждани все още не могат да стигнат до летището и че талибаните търсят афганистански хуманитарни служители, които са служили на Запада като преводачи, икономки или посредници.

Белият дом направи много грешки

Белият дом направи стратегически грешки не само в Афганистан, но и в самите САЩ. Байдън прекара първите дни след падането на Кабул в Кемп Дейвид, президентската вила. Дълго време не отговаряше на въпроси на журналисти, което го правеше още по-уязвим. „Байдън отново разчита на стратегията на бункера“, хулеше го дясната консервативна телевизия Fox. "Това е като в предизборната кампания през 2020 г., когато той обичаше да седи между четирите си стени“.

И дори симпатизанти на Байдън, чува се във Вашингтон, не показаха състрадание от президента, който обикновено проявява съпричастност при всяка възможност. В петък Байдън най-накрая изрази няколко думи на съболезнования. „Изминалата седмица беше сърцераздирателна. Никой не може да види снимките от Кабул и да не почувства болка“.

За Байдън сега става дума и за един от най-важните му оръжия: доверие. „Президентите се оценяват не само по техните решения, но и по начина, по който те изпълняват тези решения", каза Леон Панета, бивш министър на отбраната на САЩ и шеф на ЦРУ, пред Wall Street Journal. Панета се съмнява в наратива на Белия дом, че хаосът по време на изтеглянето на американските войски е бил неизбежен. През последните няколко дни пред американските медии се изказаха редица разузнавателни служители, които казаха, че е имало предупреждения към Белия дом, които просто не са чути.

Информационната агенция AP съобщи, че американски дипломати в Кабул са призовавали Вашингтон да започне евакуация преди седмици - без успех. И дори ако сега американците изпращат полет след полет до Кабул, остава впечатлението, че са претоварени: правителството на САЩ все още не може да посочи точна цифра колко хора, които имат право на евакуация, все още са в страната.

Поне в близко бъдеще Байдън едва ли ще успее да се отърси от кризата в Афганистан. Терористичните атаки от 11 септември, които предизвикаха войната в страната от Азия, ще бъдат отбелязани за 20-ти път през септември. Конгресът на САЩ скоро се връща от лятната ваканция, след което няколко комисии ще разгледат ролята на разузнавателните служби и възможния провал на администрацията на Байдън.

Доскоро демократите на Байдън имаха предвид само едно: да извадят трилиони от хазната за инфраструктура, защита на климата и социални реформи. Според експерта Гарднър натискът за приемането на пакета ще се увеличи. „Демократите се нуждаят от победа повече от всякога“.

По отношение на публичния имидж, сега Белият дом изглежда силно заинтересован от това Байдън да показва присъствие на духа във Вашингтон. Всъщност президентът искаше да се върне в дома си в Делауеър за уикенда, и после да почива на плажа. И двете пътувания са отложени за неопределено време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Варненец
преди 2 години
Байдън бил финансово компетентен? Да благодари на едрия американски бизнес, но сега, след провала в Афганистан, доверието към долара е поне с 10 % по-ниско. Китайците идват на бял кон, техен човек спечели в Иран, напредват и в Африка, и в Латинска Америка - за сметка на САЩ, но най-вече за сметка на Западна Европа, умишлено не пиша ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още