IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на талибаните е възприемана като сигнал, че силата на САЩ намалява

Политиката и военните интервенции на Запада генерират от десетилетия съпротивителни движения в Близкия изток и някои от тези движения приветстваха отстъплението

09:36 | 21.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;EPA/STRINGER</p>

 EPA/STRINGER

Някои в Близкия изток възприемат светкавичното завземане на властта в Афганистан от талибаните като сигнал, че играчите в региона повече не могат да разчитат на отслабващата американска мощ.

Макар и успехът на бунтовниците при отвоюването на  територии от чуждестранните сили да беше посрещнат с въодушевление от антизападните кръгове, настъплението на групировката същевременно породи и опасения, че страната отново може да се превърне в убежище за арабски екстремисти.

В неделя талибаните, които от свалянето си от власт през 2001 г. воюваха за изгонването на чуждестранните сили, превзеха Кабул след светкавична офанзива, предприета на фона на изтеглянето на оглавяваните от САЩ западни сили, пише Хамс Раба за Ройтерс.

В Близкия изток, където Съединените щати отдавна са доминираща външна сила (макар и ангажираността им с региона да отслабна след намаляването на присъствието им в Ирак), събитията в Афганистан може да подтикнат отделните държави да създадат нови или паралелни съюзи, смятат анализатори.

"Случилото се в Афганистан подсилва убеждението на редица арабски режими, че ролята на САЩ в арабския и ислямския свят /.../ намалява", каза Мохамад Абу Руман, йордански анализатор и бивш министър.

"Време е за намаляване на зависимостта от Вашингтон в сферата на стратегическите интереси", написа в изданието "Нешънъл" анализаторът от Обединените арабски емирства Абдулхалек Абдула.

Политиката и военните интервенции на Запада генерират от десетилетия съпротивителни движения в Близкия изток и някои от тези движения приветстваха отстъплението на чуждестранните сили.

Движението на хусите в Йемен и ливанското шиитско движение Хизбула, и двете съюзни на Иран, излязоха с изявления, в които ударението беше поставено върху претърпения от САЩ според тях провал и унижение.

Хизбула заяви, че американското изтегляне трябва да бъде урок за съюзническите на САЩ групи в Ливан, че не бива да разчитат на Вашингтон като съюзник.

"За да не воюва от името на никого, той (президентът на САЩ Джо Байдън) прие да понесе историческо и унизително поражение в Афганистан", каза в проповед във вторник вечерта водачът на Хизбула Хасан Насралла.

Хамас, радикалната палестинска групировка, контролираща ивицата Газа, поздрави талибаните и афганистанския народ. Жителите на Газа се радват на настъплението на талибаните, което дава надежди на палестинците, живеещи под израелска окупация, каза Мохамед Дадар, 28-годишен жител на град Газа.   Шейх Ахмед Бин Хамад ал Халили, главният мюфтия на държавата Оман в региона на Залива, която поддържа дългогодишна политика на неутралитет, приветства победата над "нашествениците агресори".

Реакциите обаче бяха охладени от опасения, свързани с възраждане на екстремизма в Афганистан, където при управлението на талибаните преди 2001 г. бяха обучавани много арабски бойци да извършват екстремистки действия у дома.

"Уплашени сме от завръщането им", каза 23-годишният йорданец Таки Абделсамад, изтъквайки джихадисткото насилие преди в Сирия и Ирак.


Няколко групировки, които са съюзници с Ал Каида, приветстваха успеха на талибаните.

Завладяването на Кабул от талибаните може да засили тенденцията джихадистите да се отправят към Афганистан, каза йорданският анализатор Абу Руман, който е експерт по ислямистки групировки.

"Смятам, че това може да повдигне духа на хилядите джихадисти, който се беше сринал след разпадането на Даеш ("Ислямска държава"), и те да си помислят, че нещата не са толкова зле". 


Той обаче добави, че талибаните ще се отнасят резервирано към новопристигналите джихадисти заради мирното споразумение, довело до изтеглянето на американските сили от Афганистан.

Други изразиха недоумение от връщането на власт на групировка с твърдолинеен религиозен дневен ред.

"Всички ние трябва да се обединим, за да не допуснем това да се случи, защото е недопустимо то да се случи с правата на жените и на когото и да било в арабския и ислямския свят, каза Сара Науас, студентка в сирийската столица Дамаск.

Говорител на талибаните намекна, че групировката ще налага законите си по-меко, отколкото при суровото си управление от 1996 до 2001 г.

В Ирак настъплението на талибаните събуди болезнени спомени у някои за превземането на части от страната от "Ислямска държава" през 2014 г.

"Наистина им съчувствам (на афганистанския народ), защото съм преживял такава ситуация навремето", каза Халид ар Рауи, музикант от Мосул, бастиона на "Ислямска държава" в Ирак, преди да бъде прогонена през 2017 г.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още