IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Китай ще построи нова болница за 6 дни?

Очаква се лечебното заведение за болните от коронавирус хора да бъде открита на 3 февруари

08:40 | 27.01.20 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Китайският град Ухан планира да построи за шест дни болница за хора, за които се подозира, че са заразени с новия коронавирус. Твърди се, че в новата болница ще има около 1000 легла и ще „комбинира медицинските ресурси, за да могат да се лекуват пациенти, заразени с вируса, по изолиран и ефикасен начин", пише държавният People Daily. Ето по-важните въпроси и отговори по темата.

Защо трябва да се изгради толкова бързо новата болница?

В събота следобед по китайско време имаше над 1300 потвърдени случая на коронавирус и 41 смъртни случая в Китай. Болестта избухна в Ухан, където живеят около 11 милиона души и в момента са под карантина.

В болниците и аптеките се изчерпват лекарства, маски за лице и ръкавици. В петък различни болници в Ухан помолиха китайските граждани да дарят маски за лице, защитно облекло и други медицински материали.

Кога започна строителството?

Видео, публикувано в петък (24 януари), показва как десетки багери работят на площ от около 25 000 квадратни метра. Строителните работници трябва да работят денонощно. Според държавните медии на строителната площадка ще има повече от 1500 работници. За своята дейност работниците ще получават 2000 юана на ден, което е равностойно на 260 евро. Планира се болницата в западен Ухан до езерото Жиин да бъде открита и да започне работа на 3 февруари.

Уникална ли е болницата?

Не, проектът се основава на подобна болница в Пекин, която беше създадена от 7000 строителни работници за седем дни през 2003 г. за борбата с вируса ТОРС. Според държавния вестник People’s Daily една седма от всички пациенти с ТОРС са били лекувани там в рамките на два месеца.

Подобно на своя предшественик, новата болница в Ухан ще се състои от сглобяеми, предварително строени части, подобни на кутия. Пекинската болница, построена през 2003 г., служи като образец и за болници, създадени за лечение на вируса ебола в Либерия.

Пристигащите пациенти там бяха разделени на „заразени“, „вероятно заразени“ и „неинфектирани“. За да се избегне евентуална инфекция в болницата, има две буферни зони и две пътеки за инфектирани и незаразени хора.

Кой осигурява ресурсите и персонала?

В събота националният здравен орган изпрати шест групи с общо 1 230 медицински специалисти в Ухан, шест други групи са на повикване. Освен това китайските медии съобщават, че китайското правителство е изпратило три милиона маски за лице, 114 000 защитни костюма, 110 000 медицински ръкавици и повече от 2000 защитни очила.

В петък вечерта вестник Global Times потвърди, че 150 медицински работници от Народоосвободителната армия са пристигнали в Ухан. Все още не е ясно къде точно ще бъдат използвани те.

Има ли финансова подкрепа от държавата?

В четвъртък провинция Хубей получи пакет от 130 милиона евро поддръжка от китайското Министерство на финансите. Китайската банка за развитие отпусна на провинцията и заем в размер на 260 млн. евро в петък.

По материали на Ройтерс и Bloomberg.

По-важното по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

23
rate up comment 3 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Ей, тъпо същество, пак ли тровиш въздуха с присъствието си? Класически нещасттник, *** и със сърп и чук в кратуната. Да ме извинят за езика останалите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 6
miccaelis
преди 4 години
млъкни бе либерастна пасминно, беraй да въртиш свирчоцu ти казах и твоето присъствие е нежелано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 9
Вся власть Советам!
преди 4 години
Прибави Димитър Попов и Любен Беров, дето се крепяха на мнозинството на БСП и ДПС, може и Орешарски да сложиш и ще ги докараш.Та цялата червена *** колко болници построи? Или по-точно какво изобщо построиха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 8
miccaelis
преди 4 години
не баш, те имат опит вече от биологичните войни на американците, преди им пускаха то бяха SARS, свински, птичи и кви ли не грипове са като ги гледам действат доста експедитивно, защото иначе капо, а я си престай стане обратното т.е. чайниците да метнат една епруветка или напръскат с неккъв китайски грип у Сащово или тука в Евроrейското царство?, то тогава не ги виждам тия как живеят половината на улицата в L.A. или Холандия, Франция и Англия дет столиците са им предимно с манrали които са също по улиците в гета ше стане напрао приказка да видиме дали ше стигнат болниците .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Кога това, бе? Костов ли беше от БСП или оня със стъклената мутра или т.нар. "цар"? щото аз помня само Виденов, станиШеф и... а, и Луканов.На тебе и след 100 години пак ще са ти виновни комунистите - ама както е казал Косматият: "Оправданията са като з.дникът: всеки си има !!!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Ами те точно това правят в момента стоят си в къщи и ходят само до магазинаоблечени в защитни облекла и се молят да оцелеят.Ако има проблем викат доктора в къщи и болните в мазето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
miccaelis
преди 4 години
Всеки се самоизолира в къщи със семейството си и който оцелее. ----------------------------------------------------------в Българията са на тоя принцип, явно тия ньет. При нас се затварят болници щот са надхвърлили естествения подборд дет викаш, е за тва сме с 3 милки надолу ама дреме ти ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Всеки се самоизолира в къщи със семейството си и който оцелее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
Строежа на тази балница е безсмислен щото болните вече надхвърлят 3000и както вървят нещата май ще се мине на естествен подбор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
импе , без "съвременна строителна техника" нищо не можеш да направиш , даже плоча да налееш ще се озориш ... в случаят иде реч за много добра организация и предварително готови проекти , елементи , сглобки , готови електро и ОВиК и ВиК , апаратура и оборудване ... мавзолеят не можеш да сравниш с болница с 1000 легла ... :)))за детската болница чат пат слушам по радиото мнения на различни хора ... много противоречиви ... значи има нещо куцо като цяло и затова не се случва ... ако ще се чупят пари в софия за строителство на медицински заведения , има нужда от поне още един , желателно два , център за спешна помощ от нивото на пирогов . такъв с такова ниво и в пловдив и във варна ... да се оправи финансирането на персонала в такива центрове ... пък тогава за популистките изцепки за детска болница ... по всяко време можеш да идеш до китай и да се цаниш в някое тяхно училище ... тъй за проба , да изкараш една петилетка ... после ще разправяш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още