Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Китайската народна банка дава 174 млрд. долара на засегнатите от вируса пазари

Парите ще бъдат отпуснати чрез обратни репо сделки, за да се гарантира ликвидността

Китайската народна банка дава 174 млрд. долара на засегнатите от вируса пазари

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Финансовите власти в Китай предприемат поредица от мерки, която цели да помогне на компаниите, банките и отделните граждани, засегнати от епидемията от коронавирус в страната.

Китайската народна банка ще предостави 1,2 трлн. юана (174 млрд. долара) на паричните пазари в понеделник, става ясно от съобщение на институцията от неделя. Парите ще бъдат отпуснати чрез обратни репо сделки, за да се гарантира ликвидността, се посочва още в текста.

Съобщението последва общо обявление на министри и други финансови регулатори от събота, в което се обещава да бъдат използвани операции на отворените пазари, както и други средства, за да се гарантира, че междубанковата ликвидност е в състояние да поддържа паричните пазари стабилни.

Още по темата

Китайската централна банка призовава останалите институции да увеличат кредитирането и посочва, че ще предостави 300 млрд. юана за преотдаване, за да подсигури повече парични средства за най-засегнатите компании. Банките също така са предупредени да не изтеглят заеми от фирми, особено по-малки, засегнати от вируса.

Банките също така трябва да обмислят и въвеждането на мерки за стимулиране отпускането на кредити и намаляването на лихвените проценти, за да помогнат на засегнатите компании. От своя страна регулаторите ще позволяват на тези фирми да забавят отчетите си за 2019 г. и първото тримесечие на 2020 г.

Китайската народна банка ще поддържа връзка с финансовите институции и финансовите пазари, за да следи отблизо ситуацията с ликвидността и търсенето, заяви заместник-управителят Пан Гоншен пред издавания от кредитора вестник. По думите му банката ще предоставя информация за политиките си навреме и ще дава насоки за очакванията на пазара.

Институцията също така няма да бъде толкова стриктна при проверките на изискванията за резерви на банките в края на януари и ще улеснява използването на валута.

В изявлението на кредитора се казва още, че епидемията ще е временна, китайскаат икономика ще продължи да има добра инерция, като финансовите регулатори са „напълно уверени“, че ще запазят икономиката стабилна в дългосрочен план. Инвеститорите трябва да гледат дългосрочно и да спазват принципа за инвестиране със стойност, а не да се влияят от „неразумни настроения“.

Още за епидемията от коронавирус може да прочетете тук.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
"Дава"?? Китайците никога не дават. Те дават назаем. Кредити. А "инвестициите" им опират до 2 неща - или купуват инфраструктура, или природни ресурси. Това е. Ако някой очаква от Китай нещо друго, объркал се е.

Още от Азия
Седмицата започва с повишения на азиатските пазари