IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сянката на тлеещия търговски конфликт отново надвисна над борсите в Азия

Решението на Японската централна банка да снижи прогнозите си за инфлацията принуди инвеститорите да действат предпазливо

11:37 | 23.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси от Азиатско-тихоокеанския регион завършиха без единна посока на фона на продължаващите опасения около търговските разговори между САЩ и Китай, съобщава CNBC. 

Бенчмаркът на сините чипове на Токийската фондова борса Nikkei 225 приключи с понижение от 0,14% до 20 593,72 пункта.

Акциите на доставчика на Apple Japan Display скочиха с 18,75 на сто, след като компанията обяви, че се оглежда за „спасителен пояс“ заради разочароващите продажби на iPhone XR.

В същото време концернът Subaru отчете спад в цената на своите книжа от 3,44%, тъй като ръководството обяви, че спира временно производството на автомобили в своя завод в Япония поради засечени дефектни части.

Междувременно Японската централна банка снижи прогнозите си за инфлацията в сряда и предупреди за нарастващи рискове пред икономиката заради забавящото се глобално търсене, което допълнително затруднява дългогодишните усилия на централните банкери да подкрепят устойчив растеж.

В Южна Корея индексът Kospi отчете ръст от 0,47% до 2127,78 пункта.

Австралийският бенчмарк ASX 200 се понижи с 0,26 на сто до 5843,70 пункта, като основна причина за това бе негативното представяне на компаниите от енергийния сектор.

Акциите на Santos и Oil Search поевтиняха съответно с 1,49 на сто и 1,06%. Стойността на книжата на Woodside Petroleum се понижи с 1,34 на сто.

В Китай континенталният измерител Shanghai Composite отбеляза ръст от 0,05 на сто до 2581 пункта, докато хонконгският показател Hang Seng се повиши с минималните 0,01% до 27 008,20 пункта.

азия азия

Основна тема във фокуса на инвеститорите остават търговските разговори между Китай и САЩ, с които да се уредят спора, принудил двете страни да си наложат реципрочни мита върху вноса на стоки на стойност милиарди долари.

„Мисля, че и двете страни имат достатъчно стимули, които да ги накарат да постигнат една взаимноизгодна сделка. Основният проблем тук е дали Китай ще може да задоволи структурните изисквания, които бяха поставени на масата по време на преговорите между дипломатите“, споделя своите виждания Нелсън Донг от адвокатското дружество Dorsey & Whitney.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още