Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Азия

Защо Китай ще спечели търговската война?

Стратегията на администрацията на Доналд Тръмп ще навреди най-вече на американските производители и потребители

Защо Китай ще спечели търговската война?

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че ще наложи нови 25-процентни мита върху вноса на широк набор на китайски стоки за 200 млрд. долара, за да навреди на икономиката на Китай.

Тръмп заяви пред своите поддръжници, че митата ще доведат до повече работни места и голямо богатство.

Ако работата и богатството са мярка за „победа в търговската война“, то Китай, а не САЩ, ще постигне тази победа, смята Мери Ловли от New York Times.

Китай ще победи в търговската война, не защото е еднопартийно управлявана страна, въпреки че това определено помага на президента Си Дзинпин да се справи с трудностите около конфликта. По-скоро Китай ще победи, защото „играе тази игра“ по-умело. Наложените мита от САЩ ще бъдат платени предимно от американските компании и потребители, докато Китай отговори с ход, който омекоти негативното влияние на тези мита върху местните компании, включително и при тези, които имат чуждестранни собственици. 

За да спечелят търговската война на този етап, САЩ трябва да наложат мита , които някак да засегнат китайската икономика толкова сериозно, че нейните лидери да подобрят отношението си към американската интелектуална собственост, търсено вече толкова време от американските търговски представители.

Здравето на китайската икономика зависи главно от износа към САЩ, така че китайското правителство ще капитулира пред необходимостта да се задържи на американските пазари.

Още по темата

Тази стратегия има и обратен ефект.

Първо, около 60% от китайския износ към САЩ е произведен от предприятия в Китай, които са притежание на чуждестранни компании. Много от тях произвеждат суровини за американските производители, като например компютърни части, мотори за лодки и др.

Това означава, че митата, наложени от администрацията на Тръмп, всъщност влияят негативно върху американските (и европейските) компании, които имат заводи в Китай, пише Ловли.

Тези компании не могат незабавно да отговорят на митата с бързи действия за пренасяне на своите производствени центрове извън пределите на Китай. Вместо това те абсорбират въздействието на вносните мита или го предават на американските потребители под формата на по-високи цени.

И това вече се случва: 20-процентни мита върху миялните машини, наложени през февруари, бяха последвани от 16,4-процентно увеличение в крайната цена на продуктите. Така че по-голяма част от печалбата от тези мита идва от джобовете на американските потребители, не от китайските компании.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
2
 
13
Gold Zombie до: bgMan
преди 6 месеца
Въвеждането на базов минимален доход е неизбежно, но съвсем няма да е необходим чак толкова голям консенсус. Като цяло целта е нова финансова парадигма, в която тоталитарното световно управление отпуска на послушната кешлес масовка, колкото и когато прецени. Ако не слушкаш - няма да имаш SDRs по сметката - дате видим ще можеш ли да си купиш нещо... и с какво ?
Целта на мелодрамата в момента, колкото и да не ви се вярва е отслабването на долара за сметка на юана. Иначе няма как да се получи донагласяването в кошницата на МВФ за да пуснат SDR-ите.
Като цяло, светът изглежда съвсем друг, когато в анализите си, човек приеме "еретичното" схващане, че играта не е между отделните държави и техните правителства и глобалистите не са само в главите на феновете на конспирации.
Да не забравяме, че 2018-та е планирана, точно за такъв катализатор в промяната на финансовата парадигма.
3
 
5
 
12
zelka007 до: крас
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
смесител за баня с душ , качествено изпълнение ...
Видима (Идеал стандарт) - 500,00лв
SYNCHRO (сети се от къде) - 125,00лв

как мислиш купува българина , като застане на щанда :))) ... верно българския е няколко нива над китайския като качество и изпълнение , ама масовия случай не е като мен или някой друг дето изкарва по-нормални пари ... та тъй за китайската инвазия .
0
 
9
 
11
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
само като се сетя, че кинезите взеха указ 56 от нас и го приложиха на практика. и къде са те сега, къде сме ние ?
3
 
8
 
10
redcretin до: Тава е
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Определено грешиш, достатъчно е да се проверят броят патенти по държави...
7
 
5
 
9
redcretin до: bgMan
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Няма проблем човек да не работи. Въпросът е да е задоволен и материално.

Още от Азия
Ким: Не искам децата ми да носят бремето на ядрените оръжия