IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай през юли е нараснал повече от очакваното

Износът и вносът със САЩ обаче леко се свиват на месечна база

10:09 | 08.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският износ е нараснал с по-бърз темп от очакваното през юли, макар че САЩ стартираха търговска война, налагайки мита върху внос за 34 млрд. долара от Китай в началото на същия месец, съобщава Financial Times.

Стойността на износа в долари се е увеличила с 12,2% през юли на годишна база, ускорявайки се от ръста от 11,2% през предишния месец, сочат данни на митническите власти на Китай. Анкета на Ройтерс прогнозираше растеж от само 10%.

Вносът е скочил с 27,3% миналия месец, което е доста над медианната прогноза за 16,2%. В резултат на тези данни се бележи търговски излишък от 28,1 млрд. долара, който обаче е под излишъка от юни в размер на 41,6 млрд. долара.

САЩ формират 19,3% от износа на Китай през юли, което е малко под данните за юни – 19,7%. Доставките от САЩ представляват 7,2% от общия внос, спадайки с 0,6 процентни пункта на месечна база и до най-ниското си ниво от началото на годината досега.

САЩ заявиха във вторник, че ще започнат да събират мита върху китайски внос за 16 млрд. долара от 23 август. Американските търговски представители представиха финален списък с 279 продукта, които ще бъдат обложени с 25-процентни мита след първата серия от мита върху китайски внос за 34 млрд. долара, започнати от юли.

В петък пък Пекин заплаши да наложи нови мита върху американски внос на стойност 60 млрд. долара, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп предложи да повиши налозите върху стоки за 200 млрд. долара до 25% спрямо първоначалния план за 10%.

„Коригиран към сезонността и ценовите ефекти, смятам, че обемът на износа като цяло е останал без промяна през юли“, коментира Джулиан Ивънс-Причард, старши икономист за Китай в Capital Economics. „Доставките към САЩ са отслабнали леко, което предполага, че митата имат известно влияние. Но това се компенсира от по-силния износ към останалата част от света, най-вероятно подкрепен от по-слабия юан“, допълни той.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още