Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Бизнесът подкрепя промените в закона за местните данъци и такси

Работодателите настояват да отпадне задължението за плащане на такса смет за имоти, в които се извършва дейност, при която не се генерира битов отпадък

 Бизнесът подкрепя промените в закона за местните данъци и такси

Снимка: Pixabay

Национално представителни работодателски организации подкрепят  промените в Закона за местните данъци и такси, които се подготвят от Министерство на финансите (МФ). Това обяви Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) в писмо до медиите.

„Съгласни сме с предлаганата реформа като цяло, но държим на някои конкретни предложения, с които текстовете на закона да станат по-прецизни“, пише още в съобщението.

Бизнесът приема европейското правило, че количеството битови отпадъци трябва да бъде единствена основа за определяне на размера на таксата за битови отпадъци, но настоява §14 от преходните и заключителните разпоредби на законопроекта да отпадне. Според предложения от МФ текст се запазва възможността размерът на таксата за битови отпадъци за всяко задължено лице да се определя съобразно разгърната застроена и/или незастроена площ в следващите три години. 

„Това е траен отказ от принципа „замърсителят плаща“ и съдържа възможност чрез последващо ежегодно отлагане да продължи досегашната практика: скъп имот – висока такса. Предлаганото отлагане обезсмисля добрите иначе достижения на законопроекта и отлага реформата с 3 години“, пише още в становището на работодателските организации.

Бизнесът настоява промените да влязат в сила от началото на 2018 г.

Още по темата

Според АОБР в чл. 67, ал. 8, т. 3 на закона броят на ползвателите на имотите следва да бъде единствена възможност (основа) за определяне на частта от такса битови отпадъци за дейностите и услугите по поддържане чистотата на местата за обществено ползване. Преобладаващата част от дейностите по почистване на сняг, миене на улици, поддържане на паркове и градини и косенето на трева в междублоковите пространства нямат пряка връзка с количеството събрани, транспортирани и третирани битови отпадъци, а потребителите на тези услуги са живущите, ползвателите на имотите, намиращи се в тези райони, твърди бизнесът.

Работодателските организации настояват да отпадне задължението за плащане на такса смет за имоти, в които се извършва дейност,  при която не се генерират битови отпадъци. Те предлагат също дефиницията за подобни имоти да бъде подробно описана в преходните и заключителни разпореди на закона.

„Имоти, в които се извършва дейност, при която не се генерират битови отпадъци, са имоти, в които са разположени съоръжения на инфраструктурата (трафопостове, възлови станции, абонатни станции, подстанции, тръбопроводи, антени и др.), както и имоти, в които се развиват други видове дейности, които не генерират битови отпадъци“, уточняват от бизнеса.

От АОБР са категорични, че справедливото прилагане на принципа „замърсителят плаща“ ще осигури справедливост, прозрачност, недопускане на дискриминация, ще помогне за ограничаване на корупционните практики и съблюдаване на правните изисквания на ЕС.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Промените в ставката по ДДС: Най-сетне в Държавен вестник