Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Александър Манолев: Инвестициите през 2018 г. достигат 20 млрд. лева

Зам.- икономическият министър се позова на данни на НСИ, който обобщават както външните, така и вътрешните инвестиции в реалната икономика

Александър Манолев: Инвестициите през 2018 г. достигат 20 млрд. лева

Снимка: Архив Ройтерс

Размерът на вътрешните и външните инвестиции през 2018 г. се очаква да достигне 20 млрд. лева. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев и направи уточнението, че обобщените данни на НСИ все още не са публикувани.

Още по темата

„В България няма спад на инвестициите, точно обратното – наблюдава се устойчив ръст, подчерта Александър Манолев и обясни разликите между индикаторите „преки чуждестранни инвестиции“, който измерва БНБ и данните за „бруто образуване на основен капитал“, които обобщава НСИ.

„Ако искаме да придобием представа за растежа ни е по-добре да наблюдаваме данните на НСИ, защото те обобщават както външните, така и вътрешните инвестиции в реалната икономика. А те показва устойчив растеж.“

Коментарът зам.-икономическият министър направи на форума „Земеделие и икономика. Тенденции и предизвикателства“, организиран от предприемачи в с. Старосел.

Според него ръст на ПЧИ има и в данните на БНБ. Манолев уточни, че те се актуализират за значителен период – около 15 месеца.

„По данни на Евростат по дял на инвестициите от БВП България се нарежда преди страни като Италия, Гърция, Люксембург, Обединеното кралство и се изравнява със Словакия“, каза още зам.-министърът, цитиран от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Прогнозата на Манолев, е че през тази година се очаква нов ръст на инвестициите и като аргумент за това посочи нагласите на чуждестранния бизнес в страната. Според изследване Германо-българската търговска камара, близо 90% от германските компании в България биха инвестирали отново в страната ни. Подобни са нагласите и сред шведския бизнес – 94% от компаниите, които работят в България планират да разширят или запазят дейността си.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Министерството на финансите ще проведе два аукциона на дългови книжа