IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Възможно е България да връща 55 млн. евро на ЕС

Агенция „Митници“ не отговаря на изискуемите стандарти, ръководството е сменено, обяви служебният финансов министър

12:16 | 14.05.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В Министерството на финансите (МФ) е получено писмо от ОЛАФ за 55 милиона евро, които може да се наложи да бъдат върнати. Това обяви служебният министър на финансите Асен Василев по време на представянето на екипа си.

„Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция „Митници“ не отговаря на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет“, заяви Василев. Той добави, че ръководството на Агенция „Митници“ също е сменено – досегашният шеф Георги Костов е отстранен, а на негово място е назначен Павел Тонев. 

На въпрос дали ще се наложи изтеглянето на допълнителни заеми в близко бъдеще, Асен Василев обясни, че това зависи от разходите на бюджета. „До края на годината можем да емитираме дълг 3,7 милиарда. Ако не трябва, няма да бъде емитиран“, каза Василев и уточни, че до десет дни ще е може да отговори и на въпроса дали ще се наложи актуализация на разчетите за тази година и изобщо ще има ли нужда от някакъв вид корекция на бюджета. „Това ще зависи от анализа, който предстои да бъде направен в приходните агенции“, подчерта служебният министър. Повече информация за план-сметката за парламентарните избори през юли ще бъде дадена в понеделник, обясни още той.

Василев уточни обаче, че в министерството започва подготовка за емитиране на дълг, а причината е, че процедурата отнема месец-два и „е добре да е подготвена дори и да не се наложи“. Емитирането може да стане както от служебния кабинет, така и от следващия редовен", обясни министърът.

Относно заместниците си Асен Василев посочи, че за бюджетната сфера ще отговаря Виолета Лорер. Ваня Стойнева е другото назначение в екипа на министъра. Тя ще поеме евросредствата, държавните помощи и координацията по Плана за възстановяване.

Моника Бийчър е третият заместник-министър на финансите. „По устройствен правилник назначаването ѝ е позволено, въпреки че не е често срещано в министерството”, заяви Василев и обясни, че назначаването ѝ е оправдано, тъй като България трябва да се справи няколко тежки задачи, свързани с одита на европейските средства. В ресора ѝ ще влезе Дирекция централно възлагане на обществени поръчки, стана ясно още по време на брифинга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Пак с вашите пари ще се плаща за кражбите - вместо да пъхат отговорните по затворите. Ай да ви е честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Tobywolf
преди 2 години
Ами честито за поредния "супер професионализъм" на калинкажа!А от тоя алкохолик какво друго може да се очаква освен некадърност??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Ако продължават само зидарски правителства,току виж и по тон злато на месец да сме им длъжни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още