IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкери: Лихвените равнища ще останат ниски за продължителен период

Мораториумът засега задържа ръста на необслужваните кредити, клиентите редуцират сметките си, посочиха Калин Христов, Петя Димитрова и Петър Андронов

13:59 | 02.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лихвените равнища ще останат изключително ниски в продължителен период от време заради кризата с Covid-19, прогнозираха банкери по време на конференцията „Банките и бизнесът“, организирана от Капитал.

„Нов частичен мораториум върху задълженията не се очаква, тъй като той не би имал толкова голяма ефективност“, коментира подуправителят на БНБ Калин Христов, ръководител на управление „Емисионно“.

Той информира, че 98% от заявленията за разсрочване на кредитни задължения от бизнеса и домакинствата са подадени през първите три месеца от действието на временния мораториум.

Калин Христов посочи, че при бизнеса са одобрени 89% от тях до края на юни и 93% за домакинствата.

„Банките у нас остават в много силна позиция, а мораториумът засега задържа ръста на необслужваните кредити“, заяви Христов. Той прогнозира, че икономическото възстановяване догодина няма да е толкова бързо, "колкото на всички ни се иска".

Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка, очаква лихвите да останат на ниските си лихвени нива.

„Таксите за обслужване са се увеличили през годината, но доходът на банките от тях не толкова сериозен“, отбеляза Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, но отбеляза тенденцията, че за да намалят разходите си клиентите избират за обслужване само една банка и закриват сметките си в останалите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
""Таксите за обслужване са се увеличили през годината, но доходът на банките от тях не толкова сериозен"След като дохода не е сериозен,ами премахнете тези такси.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още