IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетната комисия подкрепи облагането на апарт хотелите

Според общините, обаче, промените в Закона за местните данъци и такси ще доведат до двойно данъчно облагане

17:59 | 20.06.18 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобриха на първо четене промените в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), внесени от „Обединени патриоти“ и защитени от вицепрмиера Валери Симеонов. 

Текстовете обаче се оказаха спорни. На практика собствениците, които имат едно или няколко жилища, в които пускат туристи, може да се наложи да плащат допълнителен данък.

Според записаното в мотивите към законопроекта има неравнопоставеност между собствениците на курортни имоти за настаняване, които се облагат с патентен данък, и собствениците на апартаменти. За вторите не се плаща данък с мотива, че там се настаняват хора безвъзмездно, без наем. Валери Симеонов изтъкна, че това е поредният пример за изкривена конкурентна среда в България. Трябва да защитим хотелите от нечестната конкуренция на собствениците, които си дават жилищата на цени, по-ниски от тези в хотелите. 

Според вносителите очакваният финансов ефект се изразява в допълнителен годишен приход за курортните общини в размер на около 200 млн. лв. 

Валери Симеонов упрекна общините, че не си събират вземанията. Според него в най-малката черноморска община – Приморско, за миналата година са събрани 800 хил. лв. от туристическа такса, а в най-голямата – Несебър, приходите са 1,5 млн. лв. „Всичко опира до капацитет на общината“, каза той и уточни, че предлаганият данък от патриотите е изцяло нов, втори данък върху имотите. 

Според данни на Националното сдружение на общините (НСОРБ) за цялата изминала година събраният имотен данък от всички населени места възлиза на 300 млн. лв. 

От сдружението обявиха, че приветстват всички възможности за по-справедливо облагане, но промените в ЗМДТ пораждат и много въпроси, например как ще се администрират и управляват новите приходи. 

Спорд НСОРБ предложението на патриотите поражда конфликт в облагането. Това си е чисто двойно данъчно облагане на един имот с два данъка. Трябва да се помисли за друг модел или диференцирани ставки, призоваха от сдружението. 

Йордан Цонев от ДПС също подкрепи общините и добави, че не вижда смисъл от законопроекта. „Ако текстовете останат в този вид, законът може да бъде атакуван в Конституционния съд заради двойно данъчно облагане – за едно и също нещо, два данъка“, обясни Цонев. 

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова се съгласи, че между първо и второ четене ще има сериозни промени, така че да се изготви по-яснен критерий за новото данъчно облагане, защото това дали за жилището е платен наем или не е, често е не се документира. 

Румен Гечев от БСП пък предложи да не се наказват собствениците, отдаващи нелегално жилищата си на туристи, а да се мотивират да излязат на светло. Това според него може да стане чрез законодателни промени, които да освобождават въпросните собственици от данък при покупка на втора или трета къща, ако те ги отдават на туристи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
но поне са почтени!----------------------------Баси черния хумор имаш! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
melon
преди 5 години
Слаба работа са управляващите - нито мисъл, нито визия, нито култура, но поне са почтени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Симеонов е българския Дон Кихот, то с децибели ли не се бори, то с апартхотели, то с хазарта ли не намести, то на границата с голи гърди туркините ли не гони. Всеки ден от неговата къщичка се вдига пушилка, пиар, тв студиа, мъдри приказки, спокоен тон, умен поглед. И не е вярно, че се чудят какво да измислят, просто не им се отдава, щото толкова си могат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
pantaleev
преди 5 години
Чудят се какво да измислят само и само да вземат още парички от хората. "Трябва да защитим хотелите от нечестната конкуренция на собствениците, които си дават жилищата на цени, по-ниски от тези в хотелите..."Ми аз намирам цените на хотелите за ненормално високи, за стандарта на хората в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още