Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Близо 4 млрд. лева повече са влезли в хазната до края на ноември

Отбелязаният ръст в сумата е рекорден, отбелязват от НАП

Близо 4 млрд. лева повече са влезли в хазната до края на ноември

Снимка: Pixabay

Над 25,7 млрд. лева приходи са постъпили в Националната агенция за приходите (НАП) от началото на годината до края на ноември, съобщиха от приходната агенция. Това са с почти 3,7 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2020 г., става ясно от информацията.

Общо данъчните приходи от януари до 30 ноември възлизат на над 14,7 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо 3,9 млрд. лв., над 3,1 млрд. лв. е корпоративният данък и 7,5 млрд. лв. ДДС. 

Още по темата

Общият размер на приходите от осигурителни вноски до края на ноември надвишава 10,5 млрд. лв., в това число над 6,2 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 2,7 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски, и 1,5 млрд. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

От НАП отчитат, че най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративния данък за периода на годишна база – над 80%, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски. 

Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от приходната администрация. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Аха, 4 милиарда повече от ДАНЪК ИНФЛАЦИЯ. Вместо да пускате копи пейст прес съобщението на НАП, да се беше напънал някой да обясни от къде идва този допълнителен приход от данъци (основно от инфлацията, но не само - примерно прехвърлянето на постъпления от корпоративен данък от 2020 към 2021 и други)
1
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
А до хората какво стигна? А да, нови 10млрд заеми за 2022 в добавка към още толкова през тая година.

Още от Бюджет и финанси
НС одобри защитния механизъм между България и Единния съвет за преструктуриране