IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 4 млрд. лева повече са влезли в хазната до края на ноември

Отбелязаният ръст в сумата е рекорден, отбелязват от НАП

12:09 | 08.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 25,7 млрд. лева приходи са постъпили в Националната агенция за приходите (НАП) от началото на годината до края на ноември, съобщиха от приходната агенция. Това са с почти 3,7 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2020 г., става ясно от информацията.

Общо данъчните приходи от януари до 30 ноември възлизат на над 14,7 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо 3,9 млрд. лв., над 3,1 млрд. лв. е корпоративният данък и 7,5 млрд. лв. ДДС. 

Общият размер на приходите от осигурителни вноски до края на ноември надвишава 10,5 млрд. лв., в това число над 6,2 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 2,7 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски, и 1,5 млрд. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

От НАП отчитат, че най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративния данък за периода на годишна база – над 80%, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски. 

Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от приходната администрация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 2 години
Аха, 4 милиарда повече от ДАНЪК ИНФЛАЦИЯ. Вместо да пускате копи пейст прес съобщението на НАП, да се беше напънал някой да обясни от къде идва този допълнителен приход от данъци (основно от инфлацията, но не само - примерно прехвърлянето на постъпления от корпоративен данък от 2020 към 2021 и други)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
А до хората какво стигна? А да, нови 10млрд заеми за 2022 в добавка към още толкова през тая година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още