IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ вдига бюджета си заради повече инвестиции

Централната банка увеличава парите за информационната си система

17:22 | 18.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бюджетът на БНБ за следващата година се увеличава с 9,391 млн. лева. Това е записано в документа на централната банка, който управителят Димитър Радев е изпратил до парламента.

С 5,529 млн. лева са повече разходите за издръжка, като най-много средства ще се вложат за материали, услуги и амортизация, както и за персонал. За 2020 г. общият бюджет за издръжка е 118,375 млн. лева.

В инвестиционната програма повече ще са парите в сравнение с миналата година за информационните системи на БНБ. За тях са планирани 18,338 млн. лева.

От централната банка напомнят, че бюджетът се финансира изцяло със собствени средства. Това осигурява финансовата независимост, необходима за изпълнение на основния мандат на БНБ да поддържа ценовата стабилност чрез осигуряване стабилността на националната парична единица и провеждане на парична политика в съответствие с изискванията на Закона на БНБ.

Бюджетът за следващата година ще осигури изпълнението на дейностите на БНБ, свързани с присъединяването към Валутния механизъм II, Единния надзорен механизъм и Единния механизъм за преструктуране, отбелязват от банковия регулатор.

Предвиденото увеличение в сравнение с бюджета за 2019 г. е на разходни позиции, като по-големите изменения включват разходите за: външни услуги, включително на разходите за абонаментна поддръжка на софтуерни продукти и разходите за електрическа енергия; персонал – във връзка с изпълнение на законови изисквания и с оглед привличане и запазване на висококвалифицирани кадри.

Повече пари ще даде БНБ за участието си в ЕСЦБ, включително за увеличена вноска на БНБ в бюджета на Европейския банков орган, както и за обезпечаване на дейности, свързани с участие в срещи и работни семинари във връзка с процеса на установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ. Средствата за амортизация, включват пари за амортизация на всички дълготрайни активи, които банката планира да придобие през следващата година съгласно инвестиционната си програма.

В централната банка отчитат, че сравнително слабото усвояване на средствата по инвестиционната програма през тази година е в пряка зависимост от преподреждането на приоритетите при разходите за развитие на информационните системи на БНБ, промяната в сроковете за изпълнение на дейностите, свързани с ново строителство, реконструкция и модернизация, провеждането на обществени поръчки за избор на изпълнители, сключването на договори и изпълнението на проектите. Въз основа на направения анализ бяха дефинирани приоритети за развитие на различни функционалности в съществуващите информационни системи, като някои от заявените проекти бяха отложени за 2020 г., посочиха от независимата финансова институция.

От БНБ гарантират, че планираното за 2020 г. количество банкноти и монети ще осигури увеличението им в обращение, както и подмяната на изхабените в процеса на обращение книжни и метални пари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още