Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

"Данъчната свобода" закъсня с 5 дни тази година

Данъкоплатците понесоха пълната тежест на пандемията, твърдят от ИПИ

"Данъчната свобода" закъсня с 5 дни тази година

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Денят на "данъчна свобода" през 2021 г. се пада на 20 май, което е най-късната дата през последните над 10 години. Това изчислиха икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ), които всяка година пресмятат колко дни населението на страната ще трябва да работи, за да се разплати с държавата.

През тази година работим за държавата 140 дни, за 2020 г. броят дни бе 136. Въпреки тежкия удар на пандемията през 2021 г. консолидираните приходи в бюджета се очаква да достигнат 47,6 млрд. лв. Очакваният размер на брутния вътрешен продукт на страната за 2021 г. е 124,5 млрд. лв., което означава, че средно за един календарен ден българите ще изработват по 341 млн. лв.

„Ако приемем, че всичко изработено от началото на годината отива в държавата хазна, то ще ни трябват 140 дни да я попълним“, обясняват от ИПИ.

Оттам отчитат, че пандемията нанесе своя удар върху бюджета, а преразпределението се увеличава, като през 2021 г. се очаква консолидираните приходи да достигнат 38,2% от БВП на страната. След възстановяването от предходната криза, в един продължителен период – от 2013 до 2018 г. – приходите са в рамките на около 35-36% от БВП.

„Нарастването сега показва, че ролята на държавата в икономическия живот на страната се увеличава. Това се потвърждава и от другата голяма промяна, а именно – значително по-високите публични разходи и свързания с тях голям дефицит, който се очаква да достигне 4,9 млрд. лв. през 2021 г.“, обясняват експертите.

От анализа на ИПИ става ясно, че само въпросните 4,9 млрд. лв. се равняват на над 14 дни за „отработване“. Това са допълнителните дни, през които икономиката щеше да работи само за бюджета, ако трябваше да покрие и планирания дефицит.

„Наричаме ги дни за отработване, тъй като дефицитът в крайна сметка винаги тежи върху данъкоплатците – макар и отложено в бъдещето. Последните получават помощ от европейските граждани, като заложените помощи в бюджета са близо 4 млрд. лв. Трансферите от ЕС на практика ще ни спестят близо 12 дни работа за държавата.

Официалната дата на данъчната свобода – 20 май 2021 г., включва всички приходи, в т.ч. „приносът“ на европейските данъкоплатци“, обясняват още от ИПИ.

В анализа се посочва, че най-голямата тежест традиционно пада върху работещите българи.Обяснението е, че Денят на данъчна свобода за работещите настъпва по-късно, тъй като те попадат в обхвата на облагането върху доходите, в т.ч. попълването на осигурителните фондове. На фона на безпрецедентния срив на стопанската активност през първата половина на миналата година, работещите българи продължават да внасят все повече в държавната хазна. Наличието на различни разходни мерки в отговор на кризата е преди всичко благодарение на данъкоплатците, които понесоха пълната тежест на пандемията, категорични са от ИПИ. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Финансов консултант: Редовното инвестиране винаги покрива ефекта от инфлацията