Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Денят на данъчната свобода през тази година е 15 май

За работещите българи Tax Freedom Day идва чак в края на юни, като за тях данъчната тежест е близо 50%, изчислиха в Института за пазарна икономика

Денят на данъчната свобода през тази година е 15 май

Снимка: Архив, Ройтерс

През 2020 г. в държавната хазна е планирано да постъпят рекордните 46,8 млрд. лв. приходи. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 346 млн. лв., което означава, че ще са необходими близо 136 дни за попълване на хазната. Казано с други думи, Денят на данъчна свобода през тази година ще настъпи на 15 май, излислиха в Института за пазарна икономика. Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си.

Още по темата

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме Ден на данъчна свобода, а по-света е известна като Tax Freedom Day. Въпросните 136 дни отразяват общите приходи в консолидираната фискална рамка за 2020 г., но има някои специфични моменти, които следва да се отчетат, посочват експертите на ИПИ.

Българите, които живеят в страната, отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „отменят” за близо осем дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 млрд. лв. помощи от ЕС.

Местните данъкоплатци ще работим до 7 май за държавата, а в дните до 15 май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци.

За пръв път от над десет години държавният бюджет е планиран без излишък или дефицит. През последните години традиционно в бюджета се залага дефицит, а в крайна сметка се формира излишък – това се случи през 2016-2018 г.

През миналата година картината беше подобна, но еднократният разход за изтребителите все пак доведе до дефицит от близо 1,2 млрд. лв. на касова основа. През 2020 г. за пръв път от 2009 г. се планира бюджет с балансирано салдо.

Най-много дни през тази година ще са необходими за попълване на приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са нужни над 16 дни. За осигуровките ще е нужен над месец – 24 дни за социално осигуряване и девет дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за близо 13 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над осем дни. Други над седем дни ще се работи само за да платим държавните и общинските такси.

През последните години се наблюдава тенденция дните, необходими на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да бъдат все повече и денят на данъчна свобода да идва по-късно. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства.

Преразпределението през приходната част на бюджета през тази година се планира да достигне 36,9%, което е с малко над нивата от 2019 г. и реално е най-високата стойност за последните десет години.

Докато през 2017 и 2018 г. беше покачена вноската за пенсия, а през миналата година беше покачен максималният осигурителен праг, през 2020 г. българския данъкоплатец е изправен пред по-високи местни данъци и такси. За съжаление, през последните над десет години, след въвеждането на плоския данък от 2008 г., няма примери за намаление на данъчната тежест в България.

Сметката разпределя данъчното бреме върху абсолютно всички български граждани, в т.ч. деца и пенсионери, но реално работещите понасят в най-голяма степен данъчната тежестта в страната. За последните тя е близо 50%, тоест за тях Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни.

От ИПИ напомнят, че всеки може да изчисли своя Ден на личната данъчна свобода на специализираната страница "Моите данъци" – www.kolkodavam.bg.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
1
 
2
Бидонойл до: studioaa
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Пак започна със свободните съчинения.
0
 
2
 
1
преди 8 месеца
Тази инфопрмация определено е лъжлива, защото сметката не отчита много важно обстоятелство у нас данъците върху частните лица са много по-високи отколкото върху бизнес от всякакъв тип, а крупния бизнес е в ръцете на чужденци и плаща 10% корпоративен данък и си връща ДДС обратно от бюджета. От 45 милиарда бизнесът е платил повече от 15%, което значи данъчното бреме е около 70%, а не около 50% както твърди ИПИ...

Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври