Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

До края на март “Инвестбанк” конвертира 20 млн. евро подчинен срочен дълг в акции

Банката на Петя Славова приключи 2019 г. с печалба от 34,949 млн. лева преди провизии

До края на март “Инвестбанк” конвертира 20 млн. евро подчинен срочен дълг в акции

Снимка: Инвестбанк

Още по темата
Инвестбанк“ АД отчита положителен финансов резултат преди провизии в размер на 34,949 млн. лева към 31 декември 2019 г. Планираният в капиталовия план финансов резултат е изпълнен на 101,4%, като са начислени изцяло и корекциите от Прегледа на качеството на активите, извършен от Европейска централна банка (ЕЦБ), съобщиха от банката с мажоритарен собственик Петя Славова.

След проведените на 13 януари Общи събрания на облигационерите започна и заместването на притежаваните от акционерното дружество „Инвестбанк“  безсрочни дългово-капиталови хибридни инструменти на стойност 39,210 млн. лева (20 млн. евро) с акционерен капитал.

Посочената операция, заложена в капиталовия план на банката, се очаква да приключи до края на март след одобрение от Общо събрание на акционерите (ОСА), насрочено за 10 февруари и от банковия регулатор в лицето на БНБ.

Investor.bg припомня, че конвертирането на 20 млн. евро подчинен срочен дълг в капитал ще покрие 40% от капиталовия недостиг, като банката обяви, че има план как да набави останалата част с излизане на борсата.

"Инвестбанк" имаше планове да стане публична компания още през 2007-2008 г., като тогава дори стигна до одобрен проспект за първично публично предлагане с целеви диапазон между 59 и 72 млн. лв. Заради бума в кредитирането банките с местна собственост имаха остра нужда от капитал, а еуфорията на БФБ осигуряваше гарантиран инвеститорски интерес. Преди нея успешни IPO-та осъществиха ПИБ (която набра 107 млн. лв.) и Корпоративна търговска банка (58,5 млн. лв.). "Инвестбанк" се забави и с настъпването на световната криза борсовите индекси се сринаха, което доведе до промяна на плана.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври