IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончо Барбалов: София се бори с три кризи едновременно

Пандемията доведе до 30% намаление на пътникопотока, а разходите за ток и газ на сектор „Транспорт“ са непосилни за общините, твърди заместник-кметът на столицата

10:00 | 27.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Разходите на Столична община за ток и природен газ за 2021 г. са с 40 млн. лв. повече спрямо 2020 г., а за тази година повишението по това перо ще бъде със 110 млн. лв. Тези разходи (за миналата година) са останали непокрити, защото за нито една община в България не са били предвидени компенсации за градския транспорт заради високите енергийни цени. Това коментира пред БНТ Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление “Финанси и здравеопазване" на София. 

Той подчерта, че в бюджета на столицата се отваря сериозен финансов дефицит, а причината за това е наслагването на три кризи - високите цени на тока и природния газ, здравната криза, породена от пандемията, и неприемането на държавния бюджет. 

По думите на Барбалов заради здравната криза има 30% отлив на пътници, а близо 60 млн. лв. е спадът на приходите от превозни документи. Той добави, че се наблюдава „връщане“ на хората към личните им превозни средства, което е пагубно за екологията и е от изключителна важност да се запази работеща системата на градския транспорт. Това обаче се превръща в трудна задача заради непосилните сметки за ток. 

Барбалов  призова управляващите да изработят механизъм, с който общините да получат адекватно подпомагане заради високите енергийни цени, защото съществува опасност градският транспорт в редица общини да спре. 

От думите му стана ясно още, че късно снощи финансовото министерство е взело решение да издаде указания, с които да развърже ръцете на общините да правят без проблем разходите си за ток и природен газ от януари до март, докато все още не е гласуван бюджетът за новата година. Към момента разпоредбите в Закона за публичните финанси задължават кметовете да харчат само в рамките на разходите през съответния месец на 2020 г. Заради това ограничение в много общини от началото на годината бе изключено осветлението, а преди дни стана ясно, че в Бургас спира движението на тролеите и се променят маршрутите на някои автобуси.

Представители на финансовото министерство, енергийното министерство и председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Любомир Каримански са договорили вчера ограниченията на Закона за публичните финанси да важат за общия размер на разходите, но не и по отделните пера за ток и природен газ.

Очаква се след приемане на държавния бюджет да бъде внесен и общинският за компенсация на градския транспорт, обясни още Барбалов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още