IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две златни, девет сребърни и една медна монета ще отсече БНБ до 2022 г.

Сребърни пари с ликовете на Гео Милев, Г. С. Раковски, Гоце Делчев, цар Калоян и хан Омуртаг влязоха в програмата на БНБ за отбелязване на кръгли годишнини

14:45 | 02.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив БНБ</em></p>

Снимка: Архив БНБ

Отливането на златни монети с Рождество Христово и „Два златни български лева“, девет сребърни, от които две с частично позлатяване, и една медна пара планира да пусне в обращение Българската народна банка до 2022 г., реши управителният съвет на централната банка.

През следващите три години - от 2020 до 2022, трябва да бъдат излязат 12 възпоменателни монети, пише в предварителната Монетна програма на централната банка, съобщи БНБ на сайта си.

През януари догодина е планирано отливането на медна паричка с номинална стойност 2 лева от серията „Български творци“, посветена на 125 години от рождението на Гео Милев

През февруари и май Монетният двор ще отсече две сребърни пари с етнографска тематика, от серията „Български традиции и обичаи“. Първата е  е „Кукери“, а втората е посветена на 100 години Университет за национално и световно стопанство. И двете са с номинал 10 лева.

През декември догодина ще бъде отлята златна монета с номинал 100 лева от серията „Българска иконография“ с името „Рождество Христово“, а през 2022 г. – златна пара с името „Два златни български лева“.

Предварителната програма на централната банка предвижда в периода 2021 – 2022 година да бъдат отляти седем сребърни монети на историческа тематика. С частично позлатяване ще бъдат парите от серията „Средновековни български владетели“, посветени на хан Омуртаг и цар Калоян. Възпоменателни монети  за 100 години Национална музикална академия, 200 години от рождението на Г. С. Раковски ще зарадват нумизматите през 2021 г.

През 2022 г.  Монетният двор ще отсече сребърна пара във връзка 150 години от рождението на Гоце Делчев.

Тематично от „Етнография“, в серията „Български традиции и обичаи“, през 2021 г. ще излезе сребърна монета, посветена на нестинарството.

От централната банка са планирали след три години да излезе монета на записаната в „Червената книга“ на България птица „Голям гмурец“. Сребърната пара е от серията „Природно многообразие в България, посветени на екологията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още