Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Дългът на България за 2017 г. е намалял до 25,6% от БВП

Подсекторите „Държавно управление”, „Централно управление” и „Местно управление” са с излишък, докато подсектор „Социалноосигурителни фондове” е на минус

Дългът на България за 2017 г. е намалял до 25,6% от БВП

Снимка: Архив Ройтерс

Дългът на България за 2017 г. е в размер на 25,908 млрд. лева, което се равнява на 25,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, а това показва спад в сравнение с предишната година. Това са окончателните данни на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година, публикувани днес.

За сравнение, дългът на България за 2016 г. възлезе на 27,3 млрд. лв., или над 29% от БВП. Тогава той се повиши чувствително спрямо предходната 2015 г., когато беше 25,99%. През 2014 г. той достигна 26,97%, докато през 2013 г. беше значително по-нисък – 17,01%, показват  още данните на националната статистика.

През миналата година институционален сектор „Държавно управление” отчита бюджетен излишък от 1,145 млрд. лева, или 1,1% от БВП, който стабилно расте през последните години. Само през 2014 г. секторът е отбелязал огромен дефицит от 4,5 млрд. лева.

Излишъкът в подсектор „Централно управление”, в който влизат всички държавни предприятия, е в размер на 969  млн. лв., или 1% от БВП.

Подсектор „Местно управление” (общини, общински предприятия и фондове) е реализирал излишък от 239 млн. лв., а в подсектор „Социалноосигурителни фондове” има дефицит от 63 млн. лева.

БВП, държавен дефицит (-)/излишък (+) и дълг на Р България

Източник: НСИ

Investor.bg припомня, че през последните десет години консолидираният дълг на сектор „Държавно управление“ се е увеличил със 160% по данни на Българската стопанска камара.

От присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС) през 2007 г. от 10,4 млрд. лева дългът е нараснал до 25,908 млрд. лева.

От НСИ уточняват, че статистическата информация за дейността на институционален сектор „Държавно управление”, включително за дълга, дефицита и излишъка, се изготвя по хармонизирана методология на Европейския съюз (ЕС). В изпълнение на регламентите при прекомерен дефицит всяка държава членка предоставя на Евростат предварителни данни за дефицита или излишъка и дълга за отчетната година към 31 март на следващата година и окончателни данни - към 30 септември на следващата година.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

6
 
2
 
2
Ivan.r до: mick
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Китай, Русия и Африка - ембарго на останалия свят!
20
 
5
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Да имаш малък дълг не е за хвалене, когато всички развити държави са се нагушили яко с дълг и това е от десетки години. Реално държавите с малък дълг хранят тия с големия дълг и това е от време оно.

Друг е въпроса, че развитите държави са абонирани за голям дълг с нисък лихвен процент ВИНАГИ и рефинансират на корем. Иначе бомбят наред под какъвто и да е предлог.

Още от Бюджет и финанси
ББР отбелязва 20-тия си юбилей с международен икономически форум