Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Емигрантите са пратили в България над 1,15 млрд. евро през миналата година

Сумите, които сънародниците ни зад граница изпращат в страната, постепенно се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г.

Емигрантите са пратили в България над 1,15 млрд. евро през миналата година

Снимка: Архив Ройтерс

За цялата 2017 г. сънародниците ни, които работят зад граница, са пратили на близките си в България над 1,15 млрд. евро. Това е с 284 млн. евро повече отколкото през 2016 г., когато сумата на преводите възлизаше на 869 млн. евро, показва справка на Investor.bg в масивите на Българска народна банка (БНБ). Данните за 2017 г. са предварителни.

Разбивката по месеци показва, че месец май през 2017 г. е бил рекорден за последните 8 години (на страницата на БНБ не фигурират по-стари данни). През петия месец на миналата година гастербайтерите са изпратили в родината си 115,3 млн. евро. Сумата се доближава драстично до направените преки чуждестранни инвестиции в страната, които тогава са били в размер на 120 млн. евро.

За цялата 2017 г. чуждестранните компании са инвестирали в България 901,9 млн. евро, което е увеличение с 36,7% на годишна база Това обаче за пореден път показва, че всъщност не инвестициите, а преводите от емигрантите движат икономиката напред.

Според данните на БНБ чуждестранните вложения за миналата година се насочват предимно към преработващата промишленост. Преводите от емигрантите пък отиват директно в потреблението, въпреки че през последната година много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми.

Сумите, които сънародниците ни извън България изпращат тук, постепенно се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г. Това обаче не се случва с инвестициите.

Притеснително е също, че чуждите капиталовложения са предимно под формата на дългови инструменти, което означава, че са краткосрочни и нямат дългосрочна перспектива за развитие. 

Още по темата

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция. Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната. Освен това БНБ отчита само преводите над 2 500 евро.

Междувременно Европейската комисия обяви, че ще бъдат въведени нови регулации, според които паричните банкови преводи в евро ще станат по-евтини за крайния потребител.

Досега за компаниите и частните лица на територията на еврозоната нямаше разлика в таксите за операции в страната или в еврозоната. В официално съобщение европейските власти посочват, че сега това предимство ще бъде разширено и ще включва цялата територия на Европейския съюз.

Всички вътрешни презгранични трансакции (изпращане и теглене на пари в брой, както и разплащания – бел. ред.) в ЕС, извършени в евро извън еврозоната, ще бъдат таксувани с ниски или нулеви такси като вътрешни плащания, извършвани в официалната местна валута.

Така например, в рамките на новото предложение презграничен банков превод в евро от България ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лева. Това е значителна промяна, тъй като таксите за обикновен банков превод могат да достигнат изключително високи стойности в някои държави членки извън еврозоната.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
1
 
8
abdul до: Sandy
преди 3 години
Няма профилна снимка
Внимавай какво си пожелаваш, да не ти го вземат.
0
 
7
 
7
преди 3 години
Няма профилна снимка
статията е от 2015 , сигурно има леки промени в цифрите и процентите , но пък дава информация за трансферите , много практично поднесена информация с интерактивната карта . БГ не е някакво изключение на общия фон в източна европа :) :http://labs.time.com/story/where-immigrants-send-the-most-money-home/(да ме прощават модераторите за линка)това са неща съществуващи от десетилетия, да не кажа столетия :) . сега в глобалния свят , мобилността на работници/служители е по-видима с помоща на банковата система .
1
 
16
 
6
Sandy до: Dies Irae
преди 3 години
Няма профилна снимка
В почти всички новинарски сайтове и онлайн медии се налага цензура. Така им е наредено от една бивша мутра и един дебелак продал душата си и българската вяра. Всички тези сайтове служат на политико - олигархичната мафия, защото, който плаща той поръчва музиката. Заливат ни с фалшиви новини, манипулират и не са ни оставили никакъв избор, затова четем между редовете и се опитваме да намерим някъде там истината. Май ще е от полза, най - вече здравословна да се откажем от телевизия и всичко останало, което ни пълни мозъците с фалшива информация, която, за да бъде филтрирана ни коства много енергия и умрели нервни и мозъчни клетки. По - добре това загубено време пред монитора и телевизора да бъде прекарано сред природата, в гората, планината, на реката, лов, риболов и прочие, вместо да си разваляме очите, облъчваме мозъците, съсипваме опорно-двигателната система, атрофия на мускулите и т.н. И всичко това, за да следим и четем простотиите, лъжите и хвалбите на един кръг от самозабравили се хора облечени в костюми и вратовръзки. Довчера някои от тях носеха губени ***, после надянаха гумени ботуши и станаха пожарникари, а сега, без да могат сами едно изречение да съставят, седнали държавата да управляват.
8
 
4
 
5
преди 3 години
абе ше целиват ръка май демократчетата тука, дет ги раниме, за да съществуват, а те само джафкат и мноо знаят да лаят месеца .... :))
3
 
7
 
4
преди 3 години
Няма профилна снимка
бат ви бойко митич се гласи данъче да им тури ей така да влезе некой лев

Още от Бюджет и финанси
Външният дълг на България отбеляза 3,4% годишен ръст към септември