IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага намаление на таксите за презгранични плащания в евро за ЕС

Според предложението презграничен банков превод в евро от България ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лева

15:06 | 28.03.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия предлага да бъдат намалени таксите за презгранични плащания в евро на територията на целия ЕС, съобщиха от Брюксел.

Досега за компаниите и частните лица на територията на еврозоната нямаше разлика в таксите за операции в родината си или в еврозоната. В официално съобщение европейските власти посочват, че сега това предимство ще бъде разширено и ще включва цялата територия на Европейския съюз.

Всички вътрешни презгранични трансакции (изпращане и теглене на пари в брой, както и разплащания – бел. ред.) в ЕС, извършени в евро извън еврозоната, ще бъдат таксувани с ниски или нулеви такси като вътрешни плащания, извършвани в официалната местна валута.

По думите на заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис с днешното предложение се осигуряват на гражданите и предприятията в страните извън еврозоната същите условия като тези в зоната на единната валута при презграничните плащания в евро.

Така например, в рамките на новото предложение презграничен банков превод в евро от България ще бъде таксуван като вътрешен банков превод в български лева. Това е значителна промяна, тъй като таксите за обикновен банков превод могат да достигнат изключително високи стойности в някои държави членки извън еврозоната.

Предложението на комисията предвижда и повече прозрачност на плащанията, осъществявани с различни валути в рамките на съюза.

Понастоящем потребителите обикновено не са осведомени за разходите по трансакция, която включва конвертиране на валута. Ето защо в предложението се изисква потребителите да бъдат информирани за разходите за обмен, преди да извършват  плащане, например, с картата си в чужбина, независимо дали става въпрос за теглене на пари в брой от банкомат, плащане на терминал в търговски обект или онлайн. Това означава също, че така те ще могат да бъдат сравнявани разходите за различните варианти за обмяна на средства.

Европейският банков орган ще бъде натоварен с изготвянето на необходимия регулаторен технически стандарт за въвеждане на тази подобрена прозрачност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
pecan
преди 6 години
Добра новина . Сега за да преместиш евра от ОББ до Булбанк се плаща 2 на 1000 такса . Лоша за банките , но те и без това печелят много .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още