IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство очаква дефицит по бюджета за ноември

Традиционно разходите растат в края на годината, свързано основно с разплащания по инфраструктурни проекти, обясняват от ведомството

20:04 | 30.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Салдото по консолидираната фискална програма към края на ноември е положително в размер на 2,32 млрд. лева, сочи прогнозата на Министерството на финансите. На месечна база обаче очакванията са за дефицит от 172,4 млн. лева.

От институцията посочват, че традиционно планираните разходи се концентрират в последните месеци на годината и спрямо 2016 година няма влошаване на изпълнението на бюджета. В края на годината обаче има разходи, свързани инфраструктурни и инвестиционни проекти, предвид края на строителния сезон.

Социалните разходи също се увеличават през есенно-зимния сезон, посочват още от финансовото министерство.

Очакваните основни параметри на консолидираната фискална програма за ноември са за приходи от 31,8 млрд. лева (90% от разчета) и разходи за 29,5 млрд. лева, което 80,4% от годишния разчет. Вноската, платена към бюджета на ЕС към 30 ноември, е в размер на 816,4 млн. лева.

За сравнение към края на октомври приходите в държавната хазна са в размер на 29,1 млрд. лева, тоест 82,3% от годишните разчети. На годишна база има ръст на постъпленията от 2,23 млрд. лева (увеличение от 8,7%). Данъчните постъпления достигат 24,4 млрд. лева, което представлява ръст от 9,7%.

Приходите от преките данъци са 4,3 млрд. лева, а от косвени данъци - 12,2 млрд. лева. Приходите от социални и здравни вноски надхвърлят 6,86 млрд. лева към края на октомври.

Разходите по фискалната програма към края на октомври достигат 26,6 млрд. лева (72,5% от планираните). Спрямо миналата година разходите се увеличават с  1,8 млрд. лева, което се обяснява с по-високия размер на социалните и здравните осигуровки, увеличаването на пенсиите и на минималната работна заплата.

В края на октомври фискалният резерв е 12 млрд. лева, от които 11,4 млрд. лева са на депозити в БНБ и банки. 0,6 млрд. лева са взимания от фондовете на ЕС за сертифизирани разходи и аванси. Към края на септември във фискалния резерв имаше 11,9 млрд. лева

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още