Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Лихвите по депозитите на домакинствата се повишиха минимално през април

При спестяванията на фирмите продължава тенденцията за спад на лихвените нива, отчете БНБ

Лихвите по депозитите на домакинствата се повишиха минимално през април

Снимка: Pixabay

Лихвите по депозитите, които домакинствата са направили през април, се повишават минимално в сравнение с март или остават на същото ниво на годишна база, става ясно от статистиката с предварителни данни на Българска народна банка (БНБ).

Наблюденията на Investor.bg показват, че при бизнеса лихвите на спестяванията се движат разнопосочно и на месечна и на годишна база, но при лихвените нива на депозитите на фирмите продължава тенденцията към понижение.

В централната банка отчитат, че средният лихвен процент по депозитите на фирмите с договорен матуритет в левове през миналия месец, в сравнение с година по-рано, се понижава с 0,16 пр.п. до 0,05%, а по тези в евро – с 0,55 пр.п. до 0,09%.

В сравнение с март средният лихвен процент на спестяванията на бизнеса с договорен матуритет в левове спада с 0,02 пр.п., а по тези в евро се повишава с 0,04 пр.п.

През април домакинствата са сключвали договори с банките за депозити с договорен матуритет в левове и в евро при средна лихва по-висока с 0,01 пр.п. в сравнение с година по-рано, като те са съответно 0,15% и 0,18%. На месечна база средният лихвен процент на спестяванията с договорен матуритет в левове се увеличава с 0,02 пр.п., а по тези в евро – с 0,01 пр.п.

ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

Лихвени проценти по салда

Средният лихвен процент по овърнайт-депозитите в левове на фирмите през април спада незначително на годишна база до 0,01%, а по овърнайт-депозитите в евро се повишава с 0,01 пр.п. до 0,01%. В сравнение с април 2018 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове намалява с 0,15 пр.п. до 0,11%, а по тези в евро – с 0,19 пр.п. до 0,16%.

                    ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (САЛДА)

През миналия месец средните лихвени нива по овърнайт-депозитите в левове и в евро достигат до 0,02% като се променят незначително на годишна база. При спестяванията с договорен матуритет в левове средният лихвен процент се понижава с 0,10 пр.п. до 0,26%, а по тези в евро – с 0,09 пр.п. до 0,23%. Средните лихви по депозитите, договорени за ползване след предизвестие, в левове и в евро се запазват близо до нивата достигнати през април миналата година съответно 0,06% и 0,08%.

                         ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА (САЛДА)

През април основният лихвен процент (ОЛП) е 0,00%, като остава на същото ниво в сравнение с април 2018 г. и с март 2019 година.

Индексът ЛЕОНИА Плюс през април e -0,47%. В славнение със същия период на миналата година той се увеличава с 0,02 процентни пункта (пр.п.), а в сравнение с март 2019 г. – с 0,01 пр.п.

Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция (ДЛП) през април 2019 г. е 0,50%, като се понижава с 0,52 пр.п. за една година, а на месечна база намалението е с 0,17 пр.п., показват данните на БНБ.

                           ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ ПО ИЗБРАНИ ИНСТРУМЕНТИ

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ определи антицикличния буфер на ниво до 0,5% от 1 октомври