Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Любен Белов: Инициативи в училище развиват предприемачеството

Предприемаческата екосистема в България се подобрява, посочи партньорът във фонда за рискови инвестиции LAUNCHub Ventures

гледано: 3419   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Работата на управителите на фонда за инвестиции е свързана с чести пътувания в различни точки на света, където са обектите им на инвестиция. Те нямат много време за почивка, но онова, което ги зарежда с ентусиазъм отново, са резултатите от бизнеса.

Това каза Любен Белов, партньор във фонда за рискови инвестиции в стартъпи LAUNCHub Ventures и частен инвеститор, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria.

Веднага след като завършва право в Софийския университет той се заема със собствен бизнес.

“Никога не съм бил служител в компания. Винаги съм работил за шефовете си – клиентите. От самото начало на своята кариера мога да кажа, че съм предприемач", разказа Белов, който е и съосновател на НетИнфо.

За предприемачеството инвеститорът каза, че човек го носи в себе си. Могат да се развият някои качества, има и много неща, на които може да се научи човек, за да бъде добър предприемач. Но според него тази нагласа трябва да бъде открита в най-ранна детска възраст и да бъде развита в училище.

Белов е убеден в необходимостта да бъдат подпомагани такива инициативи в училища и университети, защото от това зависи развитието на държавата и на икономиката като цяло.

"Предприемачеството трябва да се внедри в образователната система като начин на мислене", каза той. По думите му трябва да се мисли за хора, които да създават такива инициативи в училище, с които да увличат децата от начална възраст под формата на проекти. 

"Моето мнение е, че има много хора, които биха отделили време за такава кауза, предприемачите, с които съм се срещал, без изключение знаят, че е изключително важно да се развива тази екосистема и просто не се сещам за някого, който не е участвал в подобни инициативи".

Според Белов предприемаческата екосистема в България се подобрява, а причината не е само в наличието на капитал, а в медийното популяризиране на темата, което показва различни модели, които помагат на хората да постигат нещата, които искат.

"Първата задача при създаването на една компания е културата ѝ. Всичко това много ясно се транслира в първите наемани и назначавани хора. Може би по-важно е не какви са основателите, а какви са първите назначени от тях служители", посочи Любен Белов.

“Важно е да бъдат вдъхновени първите служители на новата компания, защото те ще вдъхновяват на свой ред останалите”, категоричен е предприемачът.

Той посочи, че вторият фонд на LAUNCHub Ventures, който прави вложения от 2015 година, има в портфейла си около 20 компании, в които инвестира. Всички подкрепени компании оперират и голяма част от тях се развиват добре.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Дълговете на централната власт се увеличават с почти 31% от началото на годината