IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мика Зайкова: Приходите в бюджета нарочно се подценяват

Задава се икономическа криза, а парите се харчат, без да се създават буфери, твърди икономистът

11:55 | 08.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От 2015 г. при планирането на държавния бюджет умишлено се подценяват приходите, за да излязат после на плюс, а след това пък се надценяват разходите, за да има дефицит. Това коментира в ефира на БНТ икономистът Мика Зайкова. 

„Разходите не само са надценени, но и капиталовите разходи не се получават и така винаги се получава излишък. Той се харчи без санкцията на парламента“, обясни още тя и добави, че за 2019 г. едва 30% от капиталовите разходи са изпълнени. „Добре че бяха самолетите“, каза Зайкова. 

Според нея правителството постъпва неразумно, защото „се задава икономическа криза“, а парите се харчат, без да се създават буфери.

Икономистът  Стоян Панчев, който също беше гост в студиото коментира, че страната ни не е готова за предстоящата рецесия. По думите му излишъците, които се отчитат в последните 2 години, трябва да отиват във фискалния резерв, а не да се харчат безконтролно.

Мика Зайкова пък добави, че В България не идват инвеститори, защото нямат гаранции за парите си, страната ни е известна с корупцията и слабата си съдебна система.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още