IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: Бюджет 2019 е достатъчно добър

Бюджетната рамка дава възможности за повече разходи, каза лидерът на КНСБ

09:38 | 25.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Оценката на КНСБ е, че имаме достатъчно добър бюджет за 2019 годинаТова каза по БНТ президентът на синдиката Пламен Димитров.

Много рядко даваме позитивни оценки на фискалната политика. Като цяло бюджетът предвижда около 4,5 млн. лв. повече приходи, посочи той.

По думите му бюджетната рамка дава възможности за повече разходи.

Димитров припомни, че искането на синдиката беше за около 1,5 млрд. лв. повече за заплати. Заложени са 900 млн. лв., което се приближава до исканията на хората, посочи той. 

В споразумението, което подписахме преди седмица с премиера и финансовия министър за това как да бъде разпределено 10-процентното увеличение, е изключително важно. Там ясно се казва, че в агенциите, които са на терен, тези, които събират приходите на държавата - НАП и митниците, в тези агенции трябва да бъде осигурено увеличение на заплатите над средното. Там очакваме повече от 10% за сметка на други части от администрацията, където трябва да бъде преразпределено. Димитров очаква около 12-13% средно увеличение в тези агенции.

От бюджетни икономии тази година ще бъдат заделени по около 100 лв. на домакинство допълнително за енергийни помощи, което е около 30% увеличение за около 500 000 души.

Синдикатите не са доволни от заложеното в бюджета, според което майчинството за втората година остава на нивото от плащанията за 2017 г. и 2016 г. - 380 лв. Също и обезщетенията за безработица, които не се променят.

От КНСБ виждат резерви в осигурителната система, въпреки че се дават доста повече средства - над 500 млн. лв. За пенсии догодина.

Според Димитров има около 1 млрд. лв. несъбрани вноски от сивата икономика. Усилията в тази насока са много важни, каза той.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още