Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Разходите на НОИ за болнични са се увеличили с близо 75 млн. лв. през 2020 г.

Въпреки пандемията броят на изплатените болнични дни намалява с 1 млн.

Разходите на НОИ за болнични са се увеличили с близо 75 млн. лв. през 2020 г.

Снимка: БГНЕС

Разходите на Националния осигурителен институт (НОИ) за болнични през изминалата година са се увеличили със 74,5 млн. лв. спрямо 2019 г. Изплатената по това перо сума достига 680,7 млн. лв., става ясно от анализ на общественото осигуряване.

Увеличението обаче не е породено от здравната криза, причинена от коронавируса, а се дължи на ръста в среднодневното обезщетение, което е функция от увеличената минимална заплата и ръста на осигурителните доходи в страната, пише още в документа.

При разходите за парични обезщетения за гледане на болен член от семейството и карантина е налице внушителен ръст от над 200%. Само за година броят на изплатените работни дни нарасна над два пъти - от 666,1 хиляди работни дни до 1,393 млн. работни дни. Рязко нараства и среднодневният размер на обезщетението – с 44,2%.

Нарастването на изплатените работни дни е пряка последица от пандемията на коронавирус COVID-19, в резултат на която след март 2020 г. броят на издадените болнични листове за карантина нарасна десетки пъти. Едновременно с това нарасна и средният брой работни дни, които се плащат на болничен лист, коментират от НОИ.

Разходите за болнични в пандемичната 2020 г. се увеличават, но броят на изплатените дни е с 1 млн. дни по-малко. Това е 6,2% по-малко спрямо 2019 г. За 2020 г. са изплатени 15,749 млн. работни дни, като намалението, според НОИ, се дължи на по-малкия брой осигурени за общо заболяване и майчинство лица. А по-малкият брой осигурени лица е най-вероятно се дължи на повишената безработица в месеците от въвжедането на противоепидемичните мерки и затварянето на редица бизнеси.

През 2020 г. средномесечният брой на осигурените за този осигурителен риск българи е бил малко под 2,5 млн., докато за 2019 г. е бил малко над 2,6 млн. души. Отчита се спад от около 4,7%, което е пряка последица от шока на пазара на труда, който пандемията на COVID-19 нанесе, пише в доклада на НОИ.

От НОИ уточняват, че по мярката 60/40 за запазване на заетостта за една година - от 15 март 2020 г. до края на март тази година, изплатените средства са 1,8 млрд. лв., като средният брой месеци, които са ползвали работодателите по мярката, е 5,6. Около 6% от работодателите са получили подкрепа само за един месец, а също толкова – дванадесет месеца.

Резултатите отразяват изпълнението на мярката към 31 март 2021 г. Разпределението по сектори на икономиката показва, че сред работодателите, получили подкрепа за поне един месец, най-голям е броят на тези, регистрирани в икономическа дейност „Търговия; Ремонт на автомобили и мотоциклети“ (25% от общия брой подкрепени работодатели) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (23% от общия брой подкрепени работодатели). В икономическа дейност „Преработваща промишленост“ са регистрирани 17% от всички подкрепени работодатели.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Изборите на 14 ноември ще струват 123,8 млн. лв.