IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистрирано в Лихтенщайн дружество подаде оферта за Общинска банка

"Новито Опортюнитис" е потенциалният кадидат за 67,64% от дела на българската финансова институция

18:02 | 05.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Общинска банка</em></p>

Снимка: Общинска банка

"Новито Опортюнитис" подаде оферта за покупката на 3 880 388 броя безналични акции, представляващи 67,64% от капитала на “Общинска банка" АД, съобщиха от Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ).

Компанията е единствената, закупила конкурсна документация и информационния меморандум.

Потенциалният купувач

"Новито Опортюнитис" е дружество, регистрирано в Лихтенщайн, което е 100% собственост на CAIAC Fund Management AG – автономен и независим администратор на фондове.

CAIAC има достъп до широка мрежа от партньори, които подпомагат предоставянето на конкретни решения и търсят голямо разнообразие от структури на инвестиционни фондове, отговарящи на нуждите на всеки отделен клиент, пише на сайта на компанията.

Приватизационната процедура

“Конкурсната комисия на СОАПИ отвори офертата на кандидата за „Общинска банка“ в присъствието на надзорния съвет на Агенцията, информираха от ведомството, ръководено от Владимир Данаилов. 

Комисията ще провери дали офертата отговаря на условията на конкурса и ще изготви доклад. Той ще бъде внесен в надзорния съвет и чрез него в Столичния общински съвет, който ще вземе решение дали да приеме или отхвърли предложението за продажба. 

При положително решение на СОС процедурата по закупуване на Общинска банка ще продължи с проверка от Българската народна банка, и от Комисията за защита на конкуренцията.

Предисторията

От СОАПИ припомнят, че Столичният общински съвет прие в края на юли доклад за приватизацията на акционерното участие на Столичната община в капитала на Общинска банка АД.

В условията на обявения конкурс е записано, че в него могат да участват стратегически и финансови инвеститори, чийто краен собственик не може да е регистриран в офшорна зона, както и да има просрочени публични вземания към държава и община.

Стратегическите инвеститори трябва да бъдат български банки или такива от Европейското икономическо пространство с унифициран по скалата на S&P рейтинг минимум ВВ-.

Минимален капитал от 20 млн. евро е необходим за финансовите инвеститори, които трябва да докажат и опит в управлението на фондове, финансови активи и акционерни участия.

По време на приватизационната процедура две чужди и една българска фирма проявиха интерес към "Общинска банка", но само един кандидат закупи тръжна информация и информационен меморандум.

В края на вчерашния ден изтече срокът за получаване на оферти, като в СОАПИ е получено само едно предложение.

Пореден опит за продажба

Investor.bg припомня, че в началото на октомври приватизационната агенция на столицата обяви официално, че ще проведе търг за 67,64% от дяловете на София в Общинска банка, като се надява да получи за тях най-малко 45,65 млн. лева (23,34 млн. евро).

Това е поредният опит за продажба на дела на Столичната община във финансовата институция.

Акционери в банката са Столичната община с 67,65%, общински фирми и търговски дружества (30,8%) и 16 други общини (1,55%).

През 2008 г. консорциумът "Аржил, Камбуров, Транзакта, Мур Стивънс Булмар" направи проверка на правното и финансовото състояние на кредитната институция, но информацията беше засекретена. По неофициални данни тогава делът на столицата и на нейните дружества, които държаха 74,5% от капитала на банката, беше оценен на 75 млн. евро.

До преговори с потенциални купувачи не се стигна и причина за това беше участие на фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, които притежаваха останалите 25,5% от акциите и имаха блокираща квота при вземане на важни решения за банката.

След намесата на БНБ през 2011 г. ситуацията се промени, но заради решението на централната банка дълги години се водеха съдебни спорове. През 2013 г. финансистът Любомир Дацов, тогава общински съветник от НДСВ, предложи на Столичния общински съвет да поднови процедурата за продажбата на Общинска банка.

Последният опит на общинския съвет да продаде банката беше през 2014 г., а през юли Столичният общински съвет обяви, че е решил да постави кредитора в списъка на фирмите, планирани за приватизация през 2017 г.

Към края на август според данни на БНБ Общинска банка е 15-та по големина в страната по активи от 27 банки, работещи в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още